Xiulada monumental al Rei i a l'himne espanyol a la final de Copa

Els afeccionats del Barça fan sentir la seva veu davant la presència de Felip VI, que també ha sentit crits "d'independència" i "llibertat presos polítics"

Felip VI va ser proclamat rei d’Espanya davant les Corts Generals el 19 de juny del 2014, poc més de dues setmanes després que el seu pare abdiqués. Gràcies al calendari futbolístic, el tercer fill del matrimoni format per Joan Carles I i Sofia de Grècia es va salvar aquell any d’un dels compromisos institucionals més difícils de suportar per a la monarquia del país: els habituals i tradicionals xiulets ensordidors de l’afició del Barça a l’himne espanyol i a la figura del Rei abans, durant i després de la final de Copa.

El que segurament no s’imaginava Felip VI era que els cinc anys posteriors hauria de patir-ho sense excepció: des del 2015 (Camp Nou) fins al 2019 (Benito Villamarín), el Barça ha arribat a totes les finals de Copa i, a falta de saber el que passarà aquesta temporada, les ha guanyat totes. És a dir, que el Rei no només ha hagut d’aguantar els xiulets de l’afecció blaugrana, sinó que a més ha hagut d’entregar el trofeu de campió als diferents capitans culers. Perquè no, aquest any els seguidors catalans tampoc han sucumbit a les amenaces del govern espanyol. L’afició del Barça ha aprofitat la final de Copa, disputada en la jornada de reflexió de les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 2019, i ha tornat a exterioritzar el seu malestar amb l’Estat i la monarquia. L’escenari i el rival poden canviar, però mentre la situació política que pateix Catalunya no canviï, els culers no fallaran a la seva tradicional cita.

 

Com també és habitual, la Reial Federació Espanyola de Futbol ha intentat reaccionar als xiulets amb una pujada considerable dels decibels amb què la megafonia del Benito Villamarín ha reproduït l’himne. Això, però, no ha evitat que l’afició del Barça s’hagi fet sentir igualment i hagi tornat a aconseguir el seu objectiu de mostrar al món la seva desaprovació amb el que està vivint el poble català, que ja fa temps que veu com polítics i activistes independentistes estan empresonats i sent jutjats per la seva ideologia i per obeir el mandat popular de l’1-O. L'afició del València i algun sector de la blaugrana han reaccionat amb crits de "Viva Espanya" i, abans que l'àrbitre xiulés l'inici del partit, el Benito Villamarín ha estat escenari d'un diàleg polític entre tots els assistents a la final de la Copa del Rei.

Més informació
 
Comentaris