Una líder opositora de Moldàvia planta cara al Tribunal Constitucional moldau

Es presenta com a primera ministra després de guanyar les eleccions malgrat que el tribunal ha dissolt el parlament del país

La líder del partit proeuropeu moldau ACUM, Maia Sandu, ha comparegut aquest diumenge per reivindicar-se com a primera ministra del govern moldau tot i el dictamen del Tribunal Constitucional, que ha decretat la dissolució del parlament que la va nomenar com a cap de l’executiu.

En la seva roda de premsa, Sandu ha emplaçat els funcionaris a desoir les ordres de “l’home fort” del govern, Vladimir Plahotniuc, després de la decisió del Constitucional.

“Em dirigeixo a tots els funcionaris. Sou els fonaments del país. Els polítics vénen i van i vosaltres sou els que realment governen aquest país (...). El nou govern electe i legítim que representa vol alliberar l’administració de les pressions i el xantatge”, ha afirmat Sandu en roda de premsa recollida pels mitjans moldaus.

En aquest sentit, ha apuntat que els funcionaris han de sotmetre’s a una “única autoritat, la llei” i ha declarat la intenció del seu govern d’“abolir el control polític de les institucions”.

 

“L’anterior govern oligarca no vol anar-se’n voluntàriament i intenta implicar-vos en els seus jocs bruts. No escolteu les indicacions il·legals de Plahotniuc. Vol utilitzar-vos com escut per protegir-se de la presó. Demà totes les institucions estatals funcionaran amb normalitat”, ha reblat.

Sandu va ser nomenada primera ministra dissabte pel Parlament després d’un insòlit acord entre el seu partit, la formació proeuropea ACUM, i el Partit dels Socialistes de la República de Moldàvia (PSRM), la formació més votada a les eleccions del passat 24 de febrer, tot i que el termini per a la formació de govern es va esgotar el divendres passat, 7 de juny.

Aquest pacte suposaria desallotjar del poder el Partit Democràtic de Moldàvia, liderat per Plahotniuc. Tot i així, el Constitucional aquest diumenge ha cessat temporalment de les seves funcions al president Igor Dodon, que va ratificar Sandu, i el seu substitut, Pavel Filip, aliat de Plahotniuc, ha convocat noves eleccions per al 6 de setembre.

 

Comentaris