El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ultimàtum de la Unió Europea a Maduro perquè convoqui eleccions
  • CA

 

 

La Unió Europea ha reclamat aquest dilluns de nou al Govern de Nicolás Maduro que convoqui unes noves eleccions “lliures, justes i creïbles en línia amb els estàndards internacionals” durant “els propers dies” o en cas contrari el bloc prendrà noves mesures per reconèixer Juan Guaidó com a líder legítim del país. “El ‘statu quo’ no és sostenible. Esperem un senyal clar de les autoritats que un procés polític començarà al més aviat possible i porti a unes eleccions perquè la situació al país exigeix un tipus de relegitimació del poder polític”, ha subratllat en roda de premsa la portaveu de la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, en ser preguntada pel rebuig de Maduro a l’ultimàtum de vuit dies que li han donat Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit per anunciar noves eleccions o reconeixeran Guaidó com a president interí perquè ell les convoqui.

 

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i Mogherini van parlar dissabte passat abans que el cap de l’Executiu espanyol anunciés en una declaració que Espanya reconeixeria Guaidó si Maduro no anunciava la convocatòria d’unes eleccions en vuit dies, han confirmat a Europa Press les fonts europees. La portaveu de Mogherini ha reiterat la petició del bloc per a “l’organització urgent d’eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles” a Veneçuela, tal com van consensuar els Vint-i-vuit en una declaració aquest dissabte. “En absència d’un anunci amb les garanties necessàries sobre això durant els propers dies, nosaltres, com a UE prendrem més accions, inclosa la qüestió del reconeixement del lideratge del país, en línia amb l’article rellevant de la Constitució veneçolana, que és el 233”, ha reblat la portaveu, Maca Kocijancic.

 

Encara que el text del bloc no recull el termini de “vuit dies” que li van donar a Maduro Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit, la portaveu ha deixat clar que no hi ha “diferències” ni “incompatibilitats” entre “la posició comuna de la UE” acordada “pels 28 estats membre” i les “diverses declaracions” dels països individuals i ha insistit que les autoritats veneçolanes han d’enviar “un senyal clar” durant “els propers dies”. “Hi ha hagut diversos contactes, inclòs amb el president espanyol dissabte passat al matí”, ha confirmat Kocijancic. “La Unió Europea està unida sobre l’assumpte”, ha insistit la portaveu de Mogherini, que no ha aclarit si hi haurà un reconeixement automàtic dels 28 de Guaidó quan expiri el termini de vuit dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa