La UE reclama a la Xina una relació "més equilibrada"

El bloc comunitari demana als asiàtics que els "convencin" que l'acord d'inversions "val la pena"

La Unió Europea (UE) ha reclamat aquest dilluns a la Xina una relació "més equilibrada" i la supressió de les barreres per accedir al mercat. "Europa ha de ser un jugador, no un camp de joc", ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha representat la part europea amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i la cancellera Angela Merkel com a representant de la presidència de torn de la UE en una videoconferència amb president xinès, Xi Jinping. En la trobada, el bloc comunitari ha demanat a la Xina que els "convencin" que l'acord d'inversions, que fa sis anys que es negocia, "val la pena".

Davant els "progressos" que s'han fet des del juny per a l'acord d'inversions, Von der Leyen no ha tancat la porta a que es pugui concloure aquest any, però ha remarcat que "encara queda molta feina a fer". Concretament, la presidenta de l'executiu europeu ha apuntat que l'accés al mercat i el desenvolupament sostenible són les dues qüestions que més allunyen l'acord.

En la videoconferència, que ha substituït per la covid-19 la trobada que estava prevista de forma presencial a Leipzig (Alemanya), els representants europeus han demanat a la Xina més ambició contra el canvi climàtic, més justícia en la relació comercial i econòmica, respecte als drets humans i acords internacionals i més cooperació contra la covid-19 i la recuperació econòmica.

Pel que fa a Hong Kong, la UE ha traslladat la seva "greu preocupació" al president xinès per la Llei de Seguretat, així com pels atac a les minories del país. "El missatge europeu és clar: volem una relació amb la Xina basada en la reciprocitat, la responsabilitat i la justícia", ha dit Michel.

 
 

Comentaris