El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tusk obre la porta a què el Regne Unit es quedi a la Unió Europea
  • CA

 

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha obert aquest dijous la porta a què el Regne Unit continuï dins de la Unió Europea tot i el vot a favor del ‘Brexit’. El dia abans que es compleixi un any del referèndum britànic, i coincidint amb una nova cimera de caps d’estat i de govern a Brussel·les, Tusk ha admès que “alguns” es pregunten si el Regne Unit podria quedar-se a la UE. “Qui sap? Podeu dir que sóc un somiador, però no sóc l’únic”, ha assegurat el polonès, citant el famós ‘Imagine’ de John Lennon. Tusk ha assegurat que la UE es va construir “en base a somnis que semblaven impossible d’assolir”. Les negociacions pel Brexit van començar dilluns i Tusk ha defensat que la UE “està ben preparada”.

En el seu missatge previ a l’inici de la cimera, Tusk ha dit que les negociacions pel Brexit són un procés “molt difícil”. “Escoltem diferents prediccions, de gent diversa, sobre el possible resultat d’aquestes negociacions: un Brexit dur, un Brexit suau o no acord. Alguns dels meus amics britànics m’han preguntat si es podria revertir el Brexit, si m’imagino un resultat en què el Regne Unit continuï sent part de la UE. Jo els dic que, de fet, la UE es va construir en base a somnis que semblaven impossible d’assolir”, ha indicat. 
 

Citant la recuperació econòmica, “l’augment del sentiment pro-europeu” o les “derrotes electorals” dels partits euròfobs, Tusk ha defensat que hi ha “bones raons” per parlar “d’optimisme” a la UE tot i que cal ser “extremadament cautelós”. “Hem aconseguit mantenir la unitat política a la UE davant de múltiples amenaces i reptes”, ha afegit, indicant que “la UE continua sent el soci més important” dels EUA, Corea del Sud o d’altres països d’arreu del planeta. “Tot i les prediccions pessimistes, és Europa que de nou ha esdevingut un punt de referència estable i positiu a tot el món”, ha dit el president del Consell. 

Tot i això, Tusk ha demanat que els líders no sigui “complaents ni naïve” perquè cal “demostrar a la gent” que la UE té la capacitat de “restaurant el control davant d’esdeveniments que sobrepassen i, sovint, aterren”, com els atemptats recents. “L’any passat vam acordar que la UE protegirà la nostra gent de les amenaces de seguretat, especialment el terrorisme, la immigració il·legal o la globalització incontrolada, i hem de seguir complint”, ha defensat el polonès. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa