Trump capgira el desgel d'Obama amb el règim de Cuba

El president nord-americà anuncia des de Miami mesures que volen frenar l'arribada de diners als negocis de l'illa controlats pels militars castristes

 

El president dels EUA, Donald Trump, ha decidit tocar una de les "obres" més celebrades en política exterior del seu antecessor, Barack Obama. Cuba i el conjunt de mesures que l'anterior administració va aprovar per mirar de suavitzar l'embargament imposat contra el règim castrista es van convertir en el principal triomf exhibit per part de l'anterior president. Trump, complint una promesa electoral als sectors de l'exili cubà més bel·ligerants amb la dictadura, ha anunciat aquest divendres des de Miami que està decidit a retirar a L'Havana algunes de les concessions que va atorgar Obama. Mantindrà l'ambaixada, però buscarà renegociar els acords amb Castro amb la demanda d'eleccions lliures i l'alliberament de presos polítics.

 

Les principals mesures de Trump respecte a l'illa volen atacar el comandament central de l'economia castrista que gira al voltant dels conglomerats empresarials que estan sota control de les Forces Armades Revolucionàries (FAR). Dècades de comunisme han acabat resultant en el sorgiment d'una classe empresarial d'arrel militar, lligada al Partit Comunista de Cuba (PCC), fet que ha abonat el terreny al nepotisme, el tràfic d'influències i la corrupció. El turisme és el principal sector econòmic, en mans del grup Gaesa, que controla una de les principals fonts d'ingressos de l'economia, sobre la qual només intervenen els lleials al règim.

 

El fet que la política de Trump vulgui ara frenar l'arribada de diners als militars podria significar un cop fort per l'economia de l'illa que, segons algunes estimacions, està en mans de les FAR en un 80%. Trump en canvi no tocaria aspectes de la política d'Obama com el fet de permetre viatjar a l'illa o bé l'enviament de remeses, una altra de les fonts d'ingressos més important pels ciutadans de l'illa, en gran majoria dependents de la riquesa generada pels seus familiars a l'estranger. Aquestes remeses són també la base que sosté els pocs negocis que el règim permet desenvolupar en un incipient empresariat privat.

Relleu incert al capdavant del règim

 

És molt probable que el gir de Trump refermi el suport que ha obtingut dels sectors de la diàspora cubana que no volen veure ni en pintura a cap element de la família Castro ocupant el poder a l'illa. És previst que Raúl Castro es retiri finalment el poder el 2018, segons va declarar ell mateix quatre anys enrere. No està clara quina serà la transició ni els relleus al capdavant del règim perquè la màxima direcció de la Revolució Cubana ha estat confiada sempre als mateixos que van baixar de la Sierra Maestra el 1959 amb el Che per acabar amb la dictadura de Fulgencio Batista. Sona com a relleu principal el fill de Raúl Castro, Alejandro Castro, si bé alguns analistes creuen que ni ell ni cap relleu més jove comptarien amb suficient autoritat i que això podria desencadenar finalment a l'illa una crisi de legitimitat dels seus dirigents, fins ara mai qüestionats per aquells que participen del sistema.

 

Comentaris