Tres detinguts a L'Havana en una protesta LGTBI inèdita sense permís del govern

Els manifestants han denunciat el caràcter "homofòbic" de les institucions estatals

Tres periodistes independents han estat detinguts durant la manifestació convocada per col·lectius LGTB a L’Havana, la primera protesta no autoritzada d’aquest tipus en dècades a Cuba. Altres fonts apunten la detenció de set persones.

“En un intent de seguir la marxa pel Malecón la policia va intervenir i es va endur detinguts de forma violenta Boris González Arenas, Óscar Casanella i Iliana Hernández”, ha dit a través de Twitter la periodista Luz Escobar, del diari independent 14yMedio.

La manifestació va sortir del Parque Central amb desenes de persones, va travessar el Passeig del Prado i va arribar al Malecón, on es van congregar els participants, on es van produir les detencions. “La tolerància va durar fins a Prado i Malecón. A partir d’aquí es van emportar detinguts els principals activistes”, ha apuntat a través de Twitter Camilo Condis.

“Va ser bonic i si uns covards es van encarregar d’ofuscar-la al final, arrestant uns quants col·legues, el sabor que ens queda és dolç. Els cubans sí tenim sang a les venes i ells, o s’adapten a que l’espai públic sigui de tots o arribarà el moment que hauran d’arrestar-nos a tots”, ha subratllat a Twitter l’activista Taylor Emilio Torres.

Cada any el Centre Nacional d’Educació Sexual (Cenesex) organitza una protesta en forma de conga participativa, però aquest any el Ministeri de Salut Pública ha prohibit l’acte.

“Les noves tensions en el context internacional i regional afecten de manera directa i indirecta el nostre país i té impactes tangibles i intangibles en el normal desenvolupament de la nostra vida quotidiana i en la implementació de les polítiques de l’Estat cubà”, ha apuntat el Cenesex en un comunicat. Aquesta organització està dirigida per Mariela Castro Espíni, filla de Raúl Castro.

 

Posteriorment s’han conegut incidents d’assetjament policial en altres ciutats cubanes. Així, a Cárdenas, Matanzas, set homosexuals han estat colpejats per un individu per motius homòfobs. Van avisar la policia, però els agents els van tractar “sense respecte”, ha explicat una de les víctimes.

“Molt mala actitud dels agents d’ordre públic, homofòbica, que denota l’actitud que tenen les institucions de l’Estat”, ha apuntat l’activista del projecte Babel Víctor Manuel Dueñas, resident a Santa Clara.

 

Comentaris