Sturgeon proposa un referèndum a Escòcia abans del 2021

Un 62 per cent dels qui van participar a Escòcia en el referèndum sobre el Brexit el juny del 2016 van votar a favor de formar part de la UE

 

 

 

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha proposat aquest dimecres la celebració d'un referèndum independentista abans que se celebrin al 2021 les properes eleccions, malgrat que el Govern central ha descartat una possible reedició de la consulta del 2014. Sturgeon ha anunciat davant del Parlament escocès que el seu Executiu presentarà el projecte per mirar d'establir aquest mateix any les normes per a una nova convocatòria, malgrat que ha reconegut que no apel·larà ara com ara a l'anomenada Secció 30, sota la qual es faria el segon referèndum.

 

La líder escocesa, que havia aparcat les seves reivindicacions sobre aquesta qüestió pel procés de sortida del Regne Unit de la UE, ha lamentat que l'actual sistema no serveix els interessos d'Escòcia i el repartiment de competències continua sent "totalment inadequat", segons la radiotelevisió pública BBC. "S'hauria de poder triar entre el Brexit i un futur d'Escòcia com a nació europea independent abans que conclogui el mandat d'aquest Parlament", ha reclamat Sturgeon, que durant aquests darrers anys ha defensat que l'escenari de futur ja no és el mateix que era el 2014.

 

Un 62 per cent dels qui van participar a Escòcia en el referèndum sobre el Brexit el juny del 2016 van votar a favor de formar part de la UE. A nivell general del Regne Unit, els resultats es van inclinar no obstant això a favor de la sortida (51,9 per cent), i el país encara està intentant concretar quan i en quines condicions es produirà el divorci. Sturgeon ha apel·lat principalment al Partit Nacional Escocès (SNP) per fer campanya i mobilitzar un altre cop la ciutadania: "Si augmenta el suport i les crides a la independència, cap Govern britànic podrà frenar la voluntat de la gent".

 

Comentaris