El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Santos estén fins al 31 de desembre l’alto el foc bilateral pactat amb les FARC
  • CA

 

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha estès l’alto el foc bilateral pactat amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) fins al pròxim 31 de desembre, tal com ha indicat en la seva última al·locució dirigida als colombians. El mandatari ha explicat que la decisió d’estendre el període de treva -que fins ara estava establert fins al 31 d’octubre- ha arribat després de la sol·licitud d’alguns dels joves que estan liderant les manifestacions que exigeixen la pau, amb els quals Santos s’ha reunit aquest mateix dijous a la Casa de Nariño.

Després d’anunciar aquesta nova data ha apuntat, tot i això, que no es tracta de cap “ultimàtum” ni cap “data límit”. “Però espero que tot aquest procés per tenir un nou acord s’acabi molt abans perquè, com m’ha dit una estudiant, el temps conspira contra la pau i la vida”, ha assenyalat. Santos ha anunciat que l’alto el foc estaria vigent fins a finals d’aquest mes dimarts passat 4 d’octubre, el mateix dia en què va pactar sengles reunions amb els expresidents Andrés Pastrana i Álvaro Uribe, del sector que ha advocat pel ‘no’ en el plebiscit per la pau.

 

En la seva intervenció, en una al·locució per presentar els avenços en el marc de les noves negociacions per arribar a un acord que posi final al més de mig segle de conflicte amb les FARC, ha explicat la seva trobada amb estudiants i rectors estudiantils que “venien a unir la seva veu a les marxes per la pau”.

“Els vaig agrair el seu compromís i els vaig assenyalar que les universitats juguen un paper determinant per alimentar aquest procés de diàleg al voltant de la pau”, ha explicat, assenyalant que cap dels estudiants s’havia posicionat. “No som del ‘no’ ni del ‘sí’. Som de la societat. La pau és de la societat”, ha assegurat Santos que li van dir els alumnes.

 

Santos ha apuntat que un dels estudiants li va dir que “a l’Exèrcit i en la guerrilla hi ha joves pendents del que passi, esperant no haver de tornar mai més a disparar”, i que precisament aquestes paraules han estat les que el van impulsar a prendre la decisió de prorrogar el cessament al foc fins a finals d’any.

 

Entrada a l’OCDE

 

El mandatari ha aprofitat a més per fer una repassada per les seves últimes trobades, entre les quals hi ha amb el secretari general de l’Organització per a la Cooperació i el desenvolupament Econòmic (OCDE), Àngel Gurría, qui li ha assegurat que “si bé la pau no és un requisit” per entrar en l’organització, “assolir-la accelera la inversió, la generació de feina formal i el desenvolupament agropecuari”.

 

A final de maig de 2013, l’organització va decidir iniciar converses d’adhesió amb Colòmbia –a més de amb Letònia–, una mesura que, en paraules de Gurría, subratlla el seu compromís de continuar diversificant el seu membressia i reforça la seva posició com referent a l’establiment d’estàndards internacionals i millors pràctiques. No ha estat fins a l’octubre quan el president va formalitzar el protocol d’ingrés formal de Colòmbia a l’organització.

 

Per concloure, Santos s’ha dirigit als seus “compatriotes” per comprometre’s amb ells amb el final “per sempre” de la violència. “Anem a aconseguir la tornada dels desplaçats a les seves llars, l’oportunitat que, com ho reconeixen tots, amb un país en pau el progrés, el desenvolupament i la feina arribin a tots els colombians. No podem perdre aquesta oportunitat”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa