Putin es posa al servei de Lukashenko

El president rus ofereix suport polític i econòmic a l'actual govern bielorús

El president de Rússia, Vladimir Putin, ha rebut aquest dilluns en la localitat de Sochi al seu homòleg de Bielorússia, Alexander Lukashenko, que tornarà a Minsk con un clar suport polític de Moscou i la concessió d'un préstec de 1.500 milions de dòlars.

Putin ja s'havia erigit com el principal defensor de Lukashenko després de l'onada de protestes a l'antiga república soviètica arran de les eleccions del 9 d'agost, en les quals el president bielorús es va imposar amb més del 80 por cent dels vots, segons les dades oficials.

Les bones paraules de l'últim mes s'han traduït en el primer cara a cara entre tots dos líders, amb Sochi com a escenari. Lukashenko ha donat les gràcies al seu "amic" Putin, de qui ha dit que ha actuat "de forma molt decent i humana" enfront de les "teories de la conspiració", segons l'agència oficial BelTA.

Lukashenko ha dit que observa "amb un somriure" l'onada de protestes d'aquestes últimes setmanes, defensant que el país segueix con la seva "vida normal" entre setmana i restant importància a les mobilitzacions que solen produir-se els dissabtes i els diumenges. En aquest sentit, ha afirmat que per ara no s'han creuat "línies vermelles", tot i que des que va esclatar la crisi no ha escatimat en crítiques contra l'oposició política i contra els governs estrangers que hi donen suport.

Putin

Per la seva banda, Putin ha advertit que correspon a Lukashenso solucionar l'escenari actual, "sense suggeriments ni pressions de fora" i de forma "tranquil·la, a través del diàleg". El mandatari rus ha considerat "lògic i oportú" el pla del seu aliat per reformar la Constitució a Bielorússia, informa l'agència Sputnik.

Aquestes bones paraules s'han traduït en el compromís explícit que Bielorússia serà el primer país a rebre la vacuna contra la Covid-19 que ja ultima Rússia, així com en un préstec de 1.500 milions de dòlars amb què Moscou vol ajudar Minsk a solucionar "aquest moment difícil", en paraules de Putin.

El president rus espera que l'ajuda es concreti aviat, per la qual ja s'haurien iniciat converses entre els Ministeris de Finances dels dos països veïns. Putin ha recordat que Rússia segueix sent el major inversor a Bielorússia.

 

Col·laboració militar

La cooperació mútua també s'estén a l'àmbit militar, un aspecte que va generar certes suspicàcies entre els països occidentals després que Putin plantegés enviar forces de seguretat a territori bielorús. Lukashenko ha assegurat que aquests mateixos països "fan exercicis quan volen" i que, per tant, Moscou i Minsk també tenen dret a preparar-se per "resistir".

"No hem de preguntar a ningú si hem d'organitzar les nostres maniobres militars", ha sentenciat, donant per fet que la col·laboració seguirà també durant els propers anys.

 

Comentaris