Puerto Rico vota a favor de ser un nou estat federal dels EUA en un referèndum

Els resultats apunten a que un 97% de la població accepta integrar-se als Estats Units

 

Puerto Rico podria convertir-se en un nou estat federal dels Estats Units. Així ho ha decidit el 97 per cent de la població porto-riquenya, que s'ha pronunciat aquest diumenge en referèndum a favor de convertir-se en un estat federat dels Estats Units, segons els resultats corresponents al 97 per cent del recompte.

 

 

Segons les informacions recollides pel diari local 'El Nuevo Día', en el recompte 499.860 persones han optat per aquesta opció, mentre que 7.727 ho han fet a favor d'avançar en el procés de lliure associació com a pas previ a una possible independència i 6.764 a favor de mantenir l'actual estatus semicolonial depenent dels Estats Units.

Després de l'anunci del recompte, el governador porto-riqueny, Ricardo Roselló, ha ressaltat que es tracta d'un missatge fort i clar al món", i ha afirmat que és "un reclam d'igualtat de drets com a ciutadans americans".

 

 

"Ens correspon ara portar aquests resultats a Washington amb la força que representa el compliment d'un exercici democràtic, supervisat per una missió d'observadors nacionals i internacionals, que han validat el procés", ha explicat. Per contra, l'opositor Partit Popular Democràtic (PPD) ha posat l'accent en la baixa participació, que hauria estat del 22 per cent, per rebutjar els resultats del referèndum.

 

 

 

 

"Vuit de cada deu electors no han fet cas al govern, no han anat a votar", ha ressaltat el president del PPD, Héctor Ferrer. En aquesta línia s'ha expressat la vicepresidenta del Partit Independentista Porto-riqueny (PIP), María de Lourdes Santiago, qui ha descrit el referèndum com "un fracàs". "El resultat del plebiscit constitueix un fracàs per a aquells que han deixat imposar la inclusió de l'opció colonial amb tal d'impulsar un procés amb un aval federal imaginari i només servirà per dramatitzar el desinterès i el rebuig a qualsevol projecte d'annexió", ha valorat. 

 

 

Els defensors que Puerto Rico es converteixi en l'Estat 51 dels Estats Units esperaven que aquesta opció guanyés la votació, malgrat que diversos partits de l'oposició la rebutgen. Es tracta d'un referèndum no vinculant, ja que la decisió final la té Washington. La proposta per celebrar un plebiscit d'estatus no va trobar suport entre els partits de l'oposició per l'existència de discrepàncies al voltant dels models polítics que el govern ha inclòs en la papereta de votació.

 

 

Rosselló va guanyar les eleccions el novembre passat gràcies a les seves promeses de convertir Puerto Rico en estat federat dels Estats Units i ara confia que Washington respecti la votació. Puerto Rico ha estat sota la tutela de Washington des del 1898, quan va ser envaït al final de la guerra entre Espanya i els Estats Units. Encara que els illencs van rebre la ciutadania nord-americana el 1917, s'han mantingut en un limb colonial en el qual gran part de l'economia del país depèn de la superpotència mundial.

 

Comentaris