El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les negociacions entre la UE i el Regne Unit pel Brexit, de mal en pitjor
  • CA

El vicepresident de la Comissió Europea Maroš Šef?ovi? ha convocat el Regne Unit a una reunió extraordinària “com abans millor”. L’objectiu d’aquesta reunió del comitè conjunt per a l’aplicació de l’Acord de Retirada és que els britànics “responguin” a les “fortes preocupacions” que té la Unió Europea sobre les intencions del govern britànic per saltar-se part de l’acord sobre Irlanda del Nord. “L’Acord de Retirada no està obert a la renegociació i esperem que l’esperit de l’acord es respecti completament”, ha avisat Šef?ovi? minuts després de la presentació del controvertit projecte de llei del govern britànic que modifica el protocol per a Irlanda del Nord recollit a l’acord per al Brexit.

Després de parlar dimarts a la nit amb el seu homòleg britànic, Michael Gove, el vicepresident de Relacions Institucionals de la Comissió Europea ha dit que li va “deixar clar” que la Unió Europea “no està oberta a la renegociació de l’acord”.

Després de la presentació de la polèmica revisió de l’acord, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit a Londres que cal complir els pactes i que no fer-ho “viola la llei internacional i mina la confiança”.

A les declaracions de Von der Leyen també s’ha sumat el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha recordat que l’acord es va signar “per part de les dues bandes” i “ha de ser aplicat completament”. “Violar la llei internacional no és acceptable i no genera la confiança que necessitem per construir la relació futura”, ha assenyalat Michel.

Per la seva banda, el president de l’Eurocambra, David Sassoli, va advertir aquest dimarts que “qualsevol intent de minar” l’Acord de Retirada tindrà “greus conseqüències”.

La presentació de la llei del govern britànic per alterar algunes disposicions de l’acord per al Brexit coincideix amb la vuitena ronda de negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit que es fa a Londres. Un dia abans de la presentació de la llei, el ministre britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, va admetre que els plans del govern britànic “violen el dret internacional”.

“Diria que sí, que això viola el dret internacional d’una forma molt específica i limitada”, va afirmar Lewis al parlament en ser preguntat pels plans de l’executiu britànic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa