Negociació 'in extremis' entre Brussel·les i Londres per pactar un nou acord del Brexit

El Regne Unit i la UE estarien "a prop" de tancar un pacte, segons Bloomberg, tot i que altres mitjans com la BBC són me

Els equips negociadors de Brussel·les i Londres treballen a contrarellotge aquest dimarts per tancar un nou acord del Brexit que pugui obtenir la llum verda dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea en la cimera europea de dijous i divendres. El Regne Unit i la UE estarien "a prop" de tancar un acord, segons informa Bloomberg citant fonts diplomàtiques europees, però altres mitjans com la BBC són menys optimistes i no veuen "canvis" significatius en les converses. Amb tot, el cap negociador europeu, Michel Barnier, ha assegurat que encara és possible arribar a un acord aquesta setmana.

Després que el primer ministre britànic Boris Johnson fes una nova proposta per superar el problema fronterer a l'illa d'Irlanda amb la creació d'una "àrea de regulació comuna", les negociacions es van intensificar la setmana passada. Brussel·les va admetre que veia "avenços positius".

Els ministres europeus estan reunits aquest dimarts a Luxemburg per preparar la cimera europea on el primer ministre i la resta de caps d'estat podrien discutir els darrers elements del pacte. La sortida del Regne Unit prevista per al 31 d'octubre ha fet créixer les especulacions sobre una nova pròrroga del Brexit davant les dificultats que hi hauria per ratificar l'acord a temps.

Proposta de Johnson

Johnson pretén crear una "àrea de regulació comuna" a l'illa d'Irlanda com a alternativa al pla de contingència del Brexit acordat per la seva antecessora, Theresa May, i la Unió Europea. Es compromet a garantir que "tots els béns a Irlanda del Nord" compleixin la regulació de la UE –de facto, mantenint el país en el mercat únic- mentre rebutja que formi part de la unió duanera.

Així, reconeix que caldran certs controls duaners –per possibles aranzels o documentació- però proposa que siguin "descentralitzats" i "mai" a la frontera, i que en la majoria de casos es puguin fer de manera electrònica.


Brussel·les va detectar "punts problemàtics", especialment sobre el seu funcionament, en vista a evitar la reinstauració de facto d'una frontera a l'illa.

 
 

Comentaris