El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Maduro: “El que no es va poder fer amb vots, ho farem amb les armes”
  • CA

 

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha advertit dimarts que el país seria alliberat “amb les armes” si la seva “revolució” socialista és posada en risc per la violència, en la qual ell insisteix, els opositors han sumit el país.

 

“Jo ho dic al món, escoltin això, i aspiro a que el món escolti: després de 90 dies de protesta, de destrucció i de mort. Si Veneçuela fos sumida en el caos i en la violència i fos destruïda la revolució bolivariana nosaltres aniríem al combat”, va afirmar Maduro.

 

“Nosaltres mai ens rendiríem i el que no es va poder amb els vots, ho faríem amb les armes, alliberaríem la pàtria amb les armes“, ha afegit abans de juramentar als integrants del comando de campanya per a l’elecció el 30 de juliol dels membres de l’Assemblea Nacional Constituent.

  

Aquesta advertència va ser rebutjada per líders opositors. “És una declaratòria de guerra per a nosaltres els veneçolans”, va dir Henrique Capriles llançant un avís als militars: “Vostès són els que tenen les armes (…) Les Forces Armades, fins a on permetran que aquesta situació segueixi?”

Autoritats com la fiscal general, Luisa Ortega, rebutgen com a inconstitucional la convocatòria de Maduro i l’oposició ha dit que tindria com a intenció oculta evitar que se celebrin les properes eleccions, incloent les presidencials del 2018, i instaurar una “dictadura”.

 

Milers de persones han pres els carrers gairebé diàriament des d’abril amb marxes, barricades i altres manifestacions per exigir la celebració de les eleccions, l’alliberament dels polítics empresonats i que es permeti l’ajuda humanitària davant l’escassetat d’aliments i medicines.

 

En fets violents que han envoltat les manifestacions i la forta repressió per part de les forces de seguretat amb gas lacrimogen, camions i perdigons, han mort almenys 75 persones, algunes per impactes d’armes de foc de soldats.

Maduro, l’aprovació del qual va caure al juny a un 20,8 per cent segons recents sondejos, assenyala als seus adversaris polítics com a responsables d’un intent de cop d’Estat en contra seu, amb suport de Washington, i atribueix els problemes del país a una “guerra econòmica “de l’oposició.

Atacs a les seus d’institucions

 

Les seus del Tribunal Suprem de Justícia i del Ministeri de l’Interior van ser atacades dimarts amb trets i granades des d’un helicòpter de la policia científica furtat, va denunciar Maduro, en una acció que va condemnar com a “terrorista” i “colpista”.

 

Maduro va fer una parada en un acte pel Dia del Periodista per informar sobre el fet poc després que va passar i va dir que es van desplegar forces especials en la recerca del pilot i el grup que va segrestar l’aeronau del Cos d’Investigacions Científiques, Penals i Criminalísticas (CICPC).

 

Des de l’helicòpter es van realitzar 15 trets contra la seu del Ministeri de l’Interior, al centre de la capital, on diverses persones assistien a un esdeveniment social.

 

Després es van llançar quatre granades a la seu de la Cort Suprema on hi havia reunits magistrats, segons detalls divulgats posteriorment en un comunicat. No hi va haver informes de ferits.

 

“Hi havia al Tribunal Suprem de Justícia una activitat social, podrien haver ocasionat diverses desenes de morts o ferits, una tragèdia”, va dir Maduro en condemnar l’atac.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa