El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Maduro accepta avançar les parlamentàries a Veneçuela però no les presidencials
  • CA

 

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha considerat aquest dimecres que seria “molt bo” un avançament de les eleccions a l’Assemblea Nacional, controlada actualment per l’oposició, però ha descartat unes eleccions presidencials abans del 2025. “Seria molt bo que hi hagués unes eleccions avançades per al Parlament veneçolà, seria una bona manera de fomentar el debat polític i una solució amb el vot popular“, ha assenyalat en una entrevista concedida a l’agència russa Sputnik.

 

“Jo estaria d’acord en què s’avancin, a través d’un decret de l’Assemblea Nacional Constituent -controlada pel ‘chavisme’-, les eleccions de l’Assemblea Nacional i que això serveixi per rebaixar la tensió que el cop d’estat imperialista ha imposat a Veneçuela”, ha afegit. En principi, les següents parlamentàries haurien de celebrar-se el 2020.

 

D’altra banda, ha descartat unes eleccions presidencials, malgrat l’ultimàtum que han donat Espanya i altres països europeus, que han amenaçat amb reconèixer l’autoproclamat “president interí”, Juan Guaidó, com a cap d’estat del país si Maduro no convoca uns comicis.

 

“No acceptem l’ultimàtum de ningú al món, ni acceptem el xantatge. A Veneçuela hi ha hagut eleccions presidencials, hi ha hagut un resultat i si l’imperialisme vol unes altres eleccions que esperi al 2025″, ha sostingut, en referència als comicis que es van celebrar el maig passat i en els quals l’oposició no hi va concórrer.

 

En opinió de Maduro, desconèixer els resultats de les presidencials “és un despropòsit del grup de països alineats com a satèl·lits en la política de Donald Trump“, el president nord-americà.

 

Segons el mandatari, constitueix un retorn al “nou colonialisme, en què des d’una capital europea, des de Washington, ordenen a qualsevol país d’Àfrica, d’Àsia, d’Amèrica Llatina, del Carib, a qualsevol país del món: ‘no reconec les teves eleccions, les repeteixes'”. “Però qui són ells per dictaminar això aquí?”, ha qüestionat.

 

Maduro ha defensat que va obtenir “el 68 per cent dels vots” i “el 32 per cent del padró electoral en general”, la qual cosa constitueix, segons ell, “més de gairebé el doble de qualsevol primer ministre d’Europa que guanyen les eleccions amb el 15, el 16 per cent del padró electoral. Per què ells són legítims i jo no?”.

 

D’altra banda, el mandatari veneçolà ha acusat Trump d’haver donat l’ordre d’assassinar-lo. “Sense cap mena dubte, Donald Trump ha donat l’ordre de matar-me i ha dit al Govern colombià i a les màfies de l’oligarquia colombiana que em matin”, ha asseverat.

 

En aquest sentit, ha subratllat que “si mai em passés res, en serien Donald Trump i el president de Colòmbia, Iván Duque, els responsables“. “Mentrestant em seguiré protegint, tenim bons sistemes de protecció, bona assessoria mundial, i a més tenim la protecció del nostre Déu creador que em donarà llarga vida”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa