El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Macron aconsegueix la majoria absoluta a l’Assemblea Nacional
  • CA

 

Els partits que donen suport al president francès, Emmanuel Macron —La República en Marxa i Moviment democràtic— han aconseguit almenys 294 escons a la nova Assemblea Nacional i garanteixen així la majoria absoluta a l’inquilí de l’Elisi, segons dades oficials del Ministeri de l’Interior. L’Assemblea Nacional francesa està integrada per 577 seients. Amb el 92 per cent de l’escrutini, LREM i MoDem tenen garantits 294 diputats a l’Assemblea Nacional, mentre que Els Republicans obtenen 103 seients. Per darrere queden el Partit Socialista francès (PS) amb 27 escons; La França insubmisa i el Partit Comunista Francès, amb 18 llocs i el Front Nacional amb 8 representants confirmats.

 

“Heu donat una majoria clara al president de la República i al Govern”, ha afirmat el primer ministre francès, Edouard Philippe, segons recull la premsa francesa. “Els francesos han preferit l’esperança a la còlera”, ha apuntat. El primer ministre i aliat de Macron ha subratllat que ningú fa un any hauria pogut imaginar “tal renovació de la política”. No obstant això, ha reconegut que “l’abstenció no és una bona notícia per a la democràcia”. La dada clau però ha estat el de l’abstenció, que ha assolit una xifra rècord del 56,59 per cent, només superada en l’estadística recent per l’abstenció de les eleccions europees de 2009, que a França es va situar en el 59, 37 per cent. Aquesta dada ha estat comentada per totes les forces polítiques i fins i tot des de La República en Marxa han advertit que “l’abstenció no és una bona notícia per a la democràcia” en paraules de Philippe.

Pel líder de la França insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, aquesta abstenció “té un significat polític d’ofensiva”, una “vaga general cívica”. “Veig en aquesta abstenció una energia disponible”, ha dit. Així, ha carregat contra els plans de Macron d’impulsar una reforma laboral: “la majoria de la República en Marxa no té la legitimitat per reformar el Codi del Treball”. Des de la ultradreta, la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, ha subratllat la “fragilitat” de la legitimitat de la majoria absoluta de Macron. “L’abstenció fa fràgil la majoria (…) A la baixa participació s’afegeix la qüestió de la representativitat de la cambra escollida aquesta tarda”, ja que “el panorama polític s’ha mogut considerablement”, ha destacat Le Pen. “El Partit Socialista ha quedat delmat. Els Republicans perden suport i es divideixen”, ha argumentat. Per contra, els aliats de Macron són els defensors de “els interessos de l’oligarquia”, ha afirmat.

Mentrestant, al Partit Socialista analitzen els resultats, que han convertit a aquesta històrica formació en la tercera força política parlamentària. De fet, el primer secretari del PS, Jean-Christophe Cambadélis, ha anunciat la seva dimissió. “La derrota del Partit Socialista és inapel·lable”, ha afirmat Cambadélis. “L’esquerra ha de canviar en formes i en el fons. Ha d’obrir un nou cicle per combatre al neoliberalisme i al nacionalisme”, ha afegit. El missatge havia arribat prèviament a través del seu compte a Twitter: “Hem perdut una batalla electoral, però la guerra contra les desigualtats no s’aturarà mai. Davant l’adversitat no cedirem res dels nostres valors”, ha apuntat. Fins i tot l’exprimer ministre socialista, Manuel Valls, està qüestionat després de declarar la seva victòria a Évry. “He estat elegit amb el 50,3 per cent dels vots i, per ser més precís, per 139 vots d’avantatge”, ha anunciat el mateix Valls. No obstant això, la rival de Valls, la candidata de la França insubmisa Farida Amrani ha reivindicat també la seva victòria. “Presentarem un recurs demà al matí. Hi ha irregularitats”, ha assenyalat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa