Els 27 caps d’estat i de govern de la Unió Europea han aprovat per consens l’acord del Brexit pactat amb el govern de Theresa May. Mitja hora després que hagi començat la cimera extraordinària del Brexit, el president del Consell Europeu Donald Tusk, ha anunciat el suport unànim dels líders europeus al pacte de divorci amb els britànics. Ara, el text que marca les condicions de sortida del Regne Unit de la UE necessita la llum verda de Westminister i de l’Eurocambra. Així, està previst que la Cambra dels Comuns voti el pacte a principis de desembre i l’Eurocambra al març, segons fonts parlamentàries. La primera ministra británica, Theresa May, ha assegurat que defensarà “amb cor i ànima” l’acord del Brexit per evitar que el parlament britànic el tombi.

 

En una carta dirigida als seus ciutadans la líder britànica ha explicat que Westminister decidirà “en poques setmanes” sobre l’acord de sortida de la Unió Europea i que farà tot el possible per “guanyar la votació”. A més, en la missiva May promet als britànics que el divorci del club europeu permetrà “un nou capítol” en la història del Regne Unit que serveixi per a “una renovació i reconciliació” a tot el país.

 

Amb la vista posada a Westminster

 

Els líders europeus també han fet una crida als diputats britànics perquè aprovin l’acord de divorci amistós. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, creu que el parlament britànic “és savi” i donarà el seu vistiplau. El primer ministre holandés, Mark Rutte, també ha enviat un missatge a l’altra banda del canal de la Mànega: “Si fos un polític del Regne Unit, votaria a favor de l’acord”. En aquest sentit, la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaité, ha reconegut que “tot podria passar” en funció del que decideixi Westminister i ha pronosticat tres possibles escenaris en cas que la votació no se superi: un nou referèndum, eleccions o una petició per renegociar l’acord.

 

Reunió dels 27 caps d’estat i de govern de la UE | ACN

 

La qüestió de Gibraltar

 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat fer declaracions a la seva arribada a la cimera, una reunió que havia amenaçat de boicotejar si no obtenia garanties del seu poder de veto sobre Gibraltar. Finalment, Sánchez va anunciar dissabte que donaria suport a l’acord de sortida després de rebre la promesa de Londres i Brussel·les que el futur pacte de relacions entre la UE i el Regne Unit no s’aplicarà “obligatòriament” a tots els territoris britànics.

 

  

A la seva arribada a la reunió, la líder lituana ha bromejat sobre com han resolt el problema amb Gibraltar: “Fem servir trucs: prometem prometre”. Per la seva banda, el president del Parlament Europeu i membre de Forza Italia, Antonio Tajani, ha defensat que Espanya tenia “dret” a reclamar el seu poder de veto respecte al futur estatus de Gibraltar. Tanmateix, ha celebrat que Madrid finalment ha votat a favor de l’acord.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa