La primera oferta de May en les negociacions pel Brexit no convenç els líders europeus

La primera ministra britànica proposa que els europeus que viuen des de fa més de cinc anys al Regne Unit tinguin plens drets però no aclareix quina seria la situació de la resta

 

Plens drets pels ciutadans europeus que viuen des de fa almenys cinc anys al Regne Unit i, de moment, incertesa per a la resta. La primera ministra britànica, Theresa May, ha presentat durant la cimera del Consell Europeu la seva proposta per protegir els drets dels europeus que viuen a la Gran Bretanya després del Brexit. Malgrat que la primera ministra britànica ha subratllat que és una oferta "justa i molt seriosa", la idea no ha acabat de convèncer la resta de líders europeus. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha declarat que "l'oferta del Regne Unit està per sota de les expectatives" i que pot provocar que la situació dels ciutadans europeus i britànics empitjori.

Els principals líders europeus han reiterat durant la cimera del Consell Europeu el seu compromís perquè els ciutadans britànics i europeus mantinguin els seus drets una vegada es faci efectiu el Brexit. "Volem assegurar plens drets per a tots els ciutadans britànics i europeus després del Brexit", ha assegurat el president del Consell Europeu. Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha qualificat l'oferta de May "d'insuficient" i ha reconegut que no sap quin tipus de Brexit vol la Gran Bretanya.

 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat que, malgrat que "suposa un bon inici", el Brexit implica moltes altres qüestions. "Encara hem de fer molta feina fins a l'octubre", ha dit la cancellera alemanya. El president francès, Emmanuel Macron, ha evitat centrar les seves intervencions en el Brexit i ha prioritzat parlar sobre el futur de la UE. No obstant això, ha instat la UE a seguir unida durant les negociacions i a "tenir una sola veu, la de Michel Barnier", el negociador de la UE.

"No m'ha sonat malament, però em podria haver sonat millor", ha dit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en referència a l'oferta de May. "Preferiria que hi hagués una major regulació per a aquelles persones que fa menys de cinc anys que viuen al Regne Unit", ha assegurat Rajoy.

 

 

Tanmateix, el president espanyol ha celebrat que "del primer tema" que parlin els líders sobre el Brexit siguin "els drets dels ciutadans" i ha reiterat que "les negociacions tot just acaben de començar i encara és molt d'hora per treure'n conclusions". El primer ministre belga, Charles Michel, també s'ha mostrat crític amb la proposta de May. "És un primer pas, però no és suficient", ha assegurat Michel.

 

Comentaris