La líder de Hong Kong reconeix que les protestes han arrasat l'economia del territori

La violència entre manifestants, la policia xinesa i membres de la màfia són la crisi més greu a la zona d'ençà que els britànics van abandonar la seva antiga colònia

La líder de Hong Kong, Carrie Lam, ha reconegut aquest divendres que les setmanes de protestes a la ciutat autònoma han afectat la seva economia "com un tsunami", segons ha explicat després d'una reunió amb els líders econòmics del país. Les marxes, que van començar a finals de març, van començar per mostra l'oposició a d'un projecte polèmic de llei d'extradició de detinguts a la zona comunista de la República Popular de la Xina, cosa que, per als manifestants, podia facilitar violacions dels seus drets per manca de garanties judicials. Amb els mesos, però, s'han convertit en un clam contra un govern autònom que consideren absolutament sotmès als designis de Beijing.

Per a Lam, les manifestacions ja han causat més danys a l'economia de Hong Kong que la crisi econòmica 2008 i l'epidèmia de síndrome respiratori aguda greu, que va matar 300 persones l'any 2003. Durant les darreres setmanes, les protestes han derivat en enfrontaments entre els manifestants i les unitats antiavalots de la policia del territori autònom. A més, els organitzadors de les marxes han denunciat la intervenció de membres de la màfia xinesa, les Tríades, que actuen, afirmen, seguint ordres de les autoritats de Hong Kong i que han agredit amb pals alguns dels participants a les manifestacions. "Només hi ha un punt de partida i una base: hem d'aturar la violència generalitzada. I faig una crida al públic perquè no continuï amb aquest tipus d'actes destructius, tallant carreteres i bloquejant transports importants i altres instal·lacions públiques important",  ha declarat la líder de l'excolònia britànica al 'South China Morning Post'.

 

Aquestes grans protestes són el desafiament més gran per al president xinès, Xi Jinping, d'ençà que va arribar al poder l'any 2012. Zhang Xiaoming, el màxim representant de la República Popular Xinesa a Hong Kong, va afirmar aquest passat dimecres que la regió passa la pitjor crisi d'ençà que, el 1997, les autoritats britàniques van entregar el control sobre ella a les autoritats xineses després d'un acord que, vint-i-dos anys després, sembla que ha quedat en paper mullat.

 

Comentaris