El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Aràbia Saudita és un dels majors compradors d’armes d’Espanya
  • CA

 

L’Aràbia Saudita va ser el 2015 el segon client de la indústria militar espanyola, que va exportar a aquesta potència del Golf Pèrsic material de Defensa per valor de 546 milions d’euros, segons dades del Centre Delàs d’Estudis per la Pau recollits en un informe de la Fundació Alternatives.

 

En el document ‘Aràbia Saudita: un gegant amb peus de petroli’ de la investigadora Itxaso Domínguez d’Olazábal, l’autora dedica un apartat a les relacions d’Espanya amb aquesta monarquia absoluta, el primer país de la regió amb el qual Espanya va entaular relacions diplomàtiques quan el franquisme va buscar aproximar-se a l’Amèrica Llatina i el món àrab per superar l’aïllament de què era objecte després de la Segona Guerra Mundial.

Coincidint amb la visita del rei Felip a Riad, Domínguez afirma que l’Aràbia Saudita és un dels principals aliats d’Espanya al Pròxim Orient, “com evidencia l’augment de la col·laboració en matèria de seguretat i antiterrorisme”.

 

A partir del 2013, les exportacions de material de Defensa d’Espanya a l’Aràbia Saudita van fer un salt qualitatiu i van passar de 21 milions d’euros el 2012 a més de 400 milions l’any següent. El 2015 van arribar als 546 milions d’euros.

 

La construcció de l’AVE entre la Meca i Medina per un consorci espanyol –el projecte més important aconseguit per empreses espanyoles a l’estranger, per 5.400 milions d’euros– o la participació en la posada en marxa de tres línies del Metro de Riad són un exemple de com les empreses espanyoles estan cada vegada més presents al país, sobretot en sectors en els quals Espanya té avantatge comparatiu, com és el cas de les infraestructures, l’energia, la tecnologia i els serveis.

L’autora sosté que les relacions “cordials” que manté la Casa Reial espanyola amb la dinastia dels Saud es consideren “un factor clau” perquè les empreses espanyoles hagin pogut participar en el procés de modernització del país àrab.

 

Però l’Aràbia Saudita és, a més, un dels principals subministradors de petroli a Espanya i el país àrab amb més interessos econòmics al nostre país, on ha invertit 71,68 bilions d’euros entre el 1993 i el 2008, segons dades del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa