Johnson obté la majoria absoluta amb un "mandat poderós per fer complir el Brexit"

Els conservadors prenen als laboristes feus històrics en zones com el nord d'Anglaterra

El partit conservador britànic ha guanyat amb majoria absoluta les eleccions al Regne Unit, superant còmodament els 326 escons necessaris per aprovar el seu acord del Brexit. "Sembla que aquest govern conservador ha aconseguit un nou i poderós mandat per fer complir el Brexit", ha assegurat Boris Johnson de matinada des de Londres. Segons el primer ministre, ha estat una "elecció històrica" que li dona una "oportunitat per respectar la voluntat democràtica del poble britànic". Amb gairebé tots els escons declarats, Johnson supera els 360 diputats, mentre que els laboristes n'obtenen poc més de 200. De fet, els 'tories' s'han imposat en zones tradicionalment laboristes però amb un fort suport pel Brexit.

Malgrat que els pitjors resultats dels comicis són els del laborisme de Jeremy Corbyn, els altres partidaris de seguir a la Unió Europea, els liberal demòcrates, han vist com la seva líder, Jo Swinson, ha perdut el seu escó, a Escòcia, i s'ha vist obligada a dimitir. Tot i que els liberal demòcrates aconseguiran uns resultats similars als del 2017, no han pogut erigir-se com a alternativa al Brexit, especialment perjudicats per un sistema electoral majoritari.

 

Un altre dels elements en joc en la derrota de Swinson ha estat l'ascens dels independentistes de l'SNP, que han aconseguit finalment 48 escons a Escòcia, un augment de 13 respecte al 2017, però per sota del seu rècord històric de 56 i dels 55 que li auguraven les enquestes a peu d'urna. Amb aquest resultats, els independentistes reivindiquen que tenen un mandat reforçat per exigir un segon referèndum a Escòcia.

 

Comentaris