Identificat l’atacant de Londres como un condemnat per terrorisme alliberat el 2018

Johnson critica que delinqüents "violents" surtin de presó "aviat"

L’autor de l’apunyalament que es va produir divendres al Pont de Londres, identificat com a Usman Khan, de 28 anys, era un condemnat per terrorisme que havia estat alliberat el 2018.

Khan va ser condemnat per delictes relacionats amb el terrorisme el 2012, ha confirmat aquest dissabte en un comunicat el màxim responsable antiterrorista d’Scotland Yard, Neil Basu, a la vegada que ha assegurat que una línia “clau” de la investigació és establir com va portar a terme l’atac.

En concret, Khan es va declarar culpable, al costat d’uns altres vuit homes, de conspirar per bombardejar la Borsa de Londres, el Big Ben i l’Abadia de Westminster el 2010  inspirats per Al-Qaida, i posseïen una llista escrita a mà amb noms i direccions d’altres objectius potencials, inclòs el primer ministre britànic, Boris Johnson, alcalde de la ciutat en aquell moment, segons ha detallat ‘The Guardian’.

De fet, també segons el diari britànic, el jutge que va dictar la sentència per aquests fets va identificar Khan i uns altres dos acusats com “els jihadistes més importants” i va apuntar que no haurien de ser alliberats fins no representessin una amenaça per a la població.

A més a més, Basu ha agregat que la policia està registrant la residència de Khan a Staffordshire i que es pensa que ha actuat sol.

“Si bé encara estem en les primeres etapes de la investigació, en aquest moment no estem buscant activament ningú més en relació amb l’atac”, ha indicat Basu.

“No obstant això, seguim fent consultes ràpides per assegurar-nos que cap altra persona va estar involucrada en aquest atac i que no hi ha una amenaça pendent per a la població”, ha agregat.

D’altra banda, Basu ha informat sobre les circumstàncies en les quals s’ha produït l’atac. Segons ha detallat, Kahn ha assistit a un esdeveniment a Fishmonger’s Hall.

“Creiem que l’atac va començar dins abans d’abandonar l’edifici i continuar cap al Pont de Londres, on va ser detingut i posteriorment enfrontat i tirotejat”, ha especificat.

Finalment, ha demanat a la població que eviti l’àrea del Pont de Londres i ha sol·licitat que qualsevol amb informació o imatges sobre l’incident els compartís amb la policia britànica.

 

“La seguretat pública és la nostra principal prioritat i estem millorant les patrulles policials en tota la ciutat i a tot Londres”, ha assegurat.

Delinqüents “seriosos i violents”

En aquest context, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha criticat que delinqüents “seriosos i violents” surtin de la presó “aviat”.

“És un error permetre que els delinqüents seriosos i violents surtin aviat de presó i és molt important que abandonem aquest hàbit i que apliquem penes apropiades p els delinqüents perillosos, especialment pels terroristes”, ha assenyalat Johnson.

L’atac, que ha deixat dos morts i tres ferits, ha acabat quan l’atacant ha mort tirotejat per la policia, que investiga el succés com “un incident terrorista”, segons han informat les autoritats britàniques.

 

Comentaris