El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
França desallotja un dels campaments d’immigrants més grans d’Europa
  • CA

 

Les autoritats franceses han començat aquest dilluns les primeres evacuacions d’un dels campaments de refugiats més grans d’Europa, la ‘Jungla’ de Calais. Des de primera hora del matí diversos autocars han començat a desallotjar aquesta base situada al nord de França, enduent-se centenars de persones que seran traslladades a altres camps o centres provisionals situats en diversos punts del país. La reubicació dels 7.000 immigrants durarà aproximadament una setmana i serà supervisada per 1.200 policies, ajudats per agents britànics. Un cop es desallotgi completament el camp es procedirà a la seva demolició.

Amb aquesta decisió el govern francès es compromet a complir la promesa de tancar la ‘Jungla’ abans del 2017. El desallotjament, però, no ha estat exempt de polèmica. En les darreres setmanes algunes organitzacions no governamentals com Human Rights Watch s’han queixat que la mesura ha estat “precipitada” i que no s’han disposat de “garanties”. Alguns dels mateixos refugiats del camp també han expressat el seu desacord aquesta matinada en forma d’aldarulls que han desembocat en enfrontaments amb els agents de seguretat. De moment, els que voluntàriament decideixin abandonar el camp i demanar asil a França, seran traslladats a centenars de centres d’acollida repartits per l’estat. Aquest dilluns es preveu la sortida de 60 autocars, que desplaçaran unes 3.000 persones en grups de 50. Entre dimarts i dimecres es calcula que parteixin 80 més.

 

Un gran percentatge de les 6.484 persones registrades al campament no estan disposades a abandonar Calais i demanar asil a França, ja que la seva intenció és la de creuar el canal de la Mànega i arribar al Regne Unit, que es troba a menys de 40 quilòmetres d’aquest enclavament. Entre els immigrants i refugiats de Calais, hi ha uns 1.300 menors, molts no acompanyats, ja que en nombroses ocasions els seus pares ja estan en territori britànic. D’aquests, uns 200 ja han sigut traslladats a Anglaterra després de demostrar que, efectivament, tenen familiars directes al Regne Unit. En aquest sentit, la prefecta de Calais, Fabienne Buccio, ha declarat que “la col·laboració amb els britànics és bona”. En el cas de menors no acompanyats, de moment es continuarà optant per reallotjaments prop de Calais, on seran atesos individualment i es contrastarà edat, procedència i destí.

Durant l’últim any, ja s’han produït expulsions parcials al campament, al traslladar a 5.966 persones a centres d’acollida i orientació (CAO) i expulsar 1.570 immigrants sense papers. Aquestes operacions, però, no havien resultat efectives, ja que les entrades contrarestaven les sortides. Ara, François Hollande està decidit a desallotjar definitivament el campament, complint així una de les promeses que va fer abans d’arribar al càrrec, durant la campanya electoral del 2012.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa