Experts de l'ONU denuncien restriccions "severes" al dret de protesta dels 'armilles grogues'

Insten França a "repensar" les polítiques d'aplicació de la llei per "garantir l'exercici de les llibertats" com el dret a protestar

 

 

 

Un grup d'experts en drets humans de les Nacions Unides denuncia la "restricció desproporcionada" del dret de protesta a França durant les manifestacions dels 'armilles grogues'. Denuncien restriccions "severes" dels drets dels manifestants i insten les autoritats franceses a "repensar" les polítiques d'aplicació de la llei per "garantir l'exercici de llibertats".

 

 

Des de l'inici del moviment al novembre, apunten els experts, més de 1.700 persones han resultat ferides durant les protestes arreu del país. Entre les restriccions mencionades per l'ONU hi ha un "alt nombre" de detencions, confiscacions de pertinences dels manifestants i ferides greus causades per les armes anomenades 'no letals' com granades i projectils. "Garantir l'ordre públic i la seguretat implica la necessitat de respectar i protegir els que protesten de forma pacífica en una manifestació", recorden.

 

 

En aquest sentit, adverteixen que reaccionar de forma "desproporcionada" a alguns excessos "violents" que pot haver-hi en algunes protestes tingui un efecte "dissuasori" en la població que vol continuar exercint les seves llibertats fonamentals. "És molt preocupant veure com malgrat setmanes de concentracions, les restriccions i les tàctiques per controlar les manifestacions i l'ús de la força no han millorat", lamenta el grup de l'ONU.

 

 

Els experts que fan les recomanacions són el president-relator del Grup de Treball sobre detencions arbitràries, Seong-Phil Hong; el relator especial de la situació dels defensors dels drets humans, Michel Forst: i el relator especial dels drets a la lliure reunió i associació, Clément Nyaletsossi Voule.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?