Espanya i el Regne Unit tanquen un preacord sobre Gibraltar

L'executiu de Pedro Sánchez, però, segueix amenaçant amb vetar el text del pacte entre el Regne Unit i la UE que s'ha d'aprovar diumenge

 

Espanya i el Regne Unit han arribat a un preacord sobre Gibraltar que regularà la manera com els primers es relacionen amb la colònia britànica mentre els segons desenvolupen el procés de sortida de la Unió Europea, l'anomenat Brexit. El preacord inclou quatre memoràndums d'enteniment i un tractat fiscal. Amb tot, des del govern espanyol s'especifica que aquest preacord és independent de l'acord transitori del Brexit i de la declaració política sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les. El govern espanyol segueix oposant-se, ara com ara, a aquests dos documents.

 

Tant el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, que va reunir-se dilluns amb el cap negociador pel Brexit de les institucions europees, Michel Barnier, com el president espanyol Pedro Sánchez, han expressat les reticències d'Espanya a l'acord de sortida pactat pels equips negociadors, ja que consideren que no dóna prou garanties sobre Gibraltar.

 

Madrid vol que es modifiqui, idealment, el text de l'esborrany de l'acord de sortida perquè s'aclareixi negre sobre blanc que les negociacions sobre la relació futura entre el Regne Unit i la UE no inclouran Gibraltar i que caldrà prèviament el vistiplau d'Espanya a qualsevol acord que impliqui la colònia britànica on treballen milers de ciutadans espanyols.

 

La primera ministra britànica Theresa May, però, ja ha dit a Londres que això no passarà. "Sempre hem estat clars: Gibraltar està cobert per les negociacions del Brexit i estem compromesos en involucrar la gent de Gibraltar a mesura que sortim de la UE", ha dit May preguntada per aquesta qüestió.

 

"No exclourem Gibraltar de les negociacions sobre la nostra relació futura, volem un pacte que funcioni per a tota la família britànica", ha sentenciat.

 

 

Amb tot, Borrell va assegurar dilluns a Brussel·les que el que vol el govern espanyol és un "aclariment". Així, una possibilitat que no exigeixi tocar el text de l'acord de sortida -que és el que vol evitar Barnier- seria incloure l'especificació que demana Madrid en la declaració política que ultimen els líders europeus.

 

Així, ara per ara la cimera de diumenge no comptarà amb el suport d'Espanya al text, que ja ha posat Gibraltar com a precondició per donar-hi llum verda. En qualsevol cas, l'acord de sortida haurà de ser aprovat per majoria qualificada i no exigeix la unanimitat dels 27.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?