El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Escòcia postposa els seus plans per fer un segon referèndum d’independència
  • CA

 

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, no convocarà el segon referèndum d’independència ni a la tardor del 2018, ni a la primavera del 2019, tal com havia assegurat que faria. Sturgeon ha fet marxa enrere després dels mals resultats a les darreres eleccions al Regne Unit, on l’SNP va perdre 21 escons. “No introduirem la llei per un referèndum d’independència immediatament”. Amb tot, ha subratllat el seu “ferm compromís” de fer-lo quan acabi el procés de negociació del Brexit. La primera ministra escocesa també ha promès que “redoblarà” els seus esforços per assegurar el millor acord possible per a Escòcia pel que fa al Brexit, i que defendrà que Escòcia es mantingui dintre del mercat únic europeu. 

La primera ministra escocesa ha admès que els ciutadans estan “cansats” d’haver de prendre grans decisions constitucionals –Escòcia va fer un referèndum d’independència el 2014 i el del Brexit el 2016- i volen “més claredat”. “Volen que el govern escocès se centri el més fermament possible a garantir el millor resultat possible per Escòcia”, ha indicat. Sturgeon ha explicat que tot i que és complicat, els mals resultats del partit conservador de Theresa May als comicis del juny podrien implicar, fins i tot, que amb el Brexit els britànics segueixin dins del mercat únic. 

 

“Puc confirmar que, després d’haver escoltat la gent i reflexionat, el govern escocès repensarà el pla que vaig presentar el 13 de març”, ha dit Sturgeon. Llavors, el govern escocès va anunciar que negociaria amb el britànic la convocatòria d’una nova consulta que s’havia de celebrar entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019. 

 

“Vull garantir a la gent que la nostra proposta no és fer un referèndum ara, o abans que hi hagi suficient claredat sobre les opcions” del Brexit, ha explicat. En aquest sentit, la primera ministra escocesa ha dit que en qualsevol cas segueix estant “totalment compromesa” amb una consulta que permeti decidir sobre el futur del país “al final del procés del Brexit”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa