Els demòcrates assumeixen el control de la Cambra de Representants dels EUA

La nova Cambra de Representants està integrada per 235 demòcrates i 199 republicans

 

Els demòcrates han assumit aquest dijous el control de la Cambra de Representants i han procedit a triar Nancy Pelosi com a presidenta de l'òrgan, la cambra baixa del Congrés dels Estats Units.

 

Pelosi, que el gener de 2007 es va convertir en la primera dona que ocupava aquest mateix càrrec, substitueix així el republicà Paul Ryan arran dels resultats de les eleccions de mig mandat o 'midterm', que van permetre als demòcrates recuperar el control de la Càmera.

 

Pelosi, de 78 anys, ha rebut 220 vots i s'ha imposat al candidat republicà, Kevin McCarthy, segons han recollit els mitjans nord-americans.

 

Tot i això, un total de dotze demòcrates han votat per candidats diferents a Pelosi.

 

La seva elecció ha tingut lloc en el tretzè dia del tancament parcial del govern a causa de la falta d'acord entre republicans i demòcrates sobre el projecte pressupostari reclamat per Donald Trump per a la seguretat fronterera.

 

Trump va demanar dimecres als líders d'ambdues cambres del Congrés que tornin a la Casa Blanca divendres per mantenir noves converses destinades a posar fi al tancament parcial del govern.

 

El fet que els demòcrates controlin la Cambra de Representants els permetrà fer un contrapès al president, atès que els republicans segueixen controlant el Senat amb un marge de 53 a 47.

 

Pelosi, representant de San Francisco, ja ha assegurat que els comitès de la Cambra realitzaran tasques de supervisió de les polítiques de Trump i ha deixat entreveure que aquestes investigacions podrien, fins i tot, portar a un procediment d''impeachment' contra el mandatari.

 

Com a presidenta de la Cambra de Representants es converteix, a més, en la segona persona en la línia de successió en cas que el president quedés incapacitat, per darrere del vicepresident, Mike Pence.

 

La nova Cambra de Representants està integrada per 235 demòcrates i 199 republicans, amb la cursa per Carolina del Nord encara sense resoldre, i compta amb una xifra històrica de dones, amb un total de 102 —per damunt de les 89 del bienni 2017-2019—.

 

Així mateix, Sharice Davids i Deb Halland s'han convertit en les primeres dones natives americanes a ser triades pel Congrés, i Davids ha anunciat la seva homosexualitat, la qual cosa la converteix en la primera congressista de Kansas obertament membre de la comunitat LGTB.

 

Per la seva banda, Rashids Tlaib i Ilhan Omar s'han convertit en les primeres dones musulmanes en ser triades pel Congrés. Omar és la primera americo-somaliana escollida per a l'organisme, mentre que Tlaib és la primera nord-americana d'origen palestí en aconseguir-ho.

 

Una altra de les cares destacades és la novaiorquesa Alexandria Ocasio-Cortez, qui amb 29 anys s'ha convertit en la dona més jove a accedir al Congrés. A la llista s'hi suma Marsha Blackburn, la primera dona triada per l'estat de Tennessee, tal com ha recollit la cadena de televisió CNN.

 

Finalment, l'estat de Texas ha enviat a les seves primeres representants llatines a través de Veronica Escobar i Sylvia Garcia, al mateix temps que Ayanna Presseley i Jahana Hayes seran les primeres dones negres a representar a Massachusetts i Connecticut, respectivament.

 
 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?