El 'xoc de trens' de Moldàvia porta el país a tenir dos governs

Els dos executius s'acusen mútuament d’usurpar il·legítimament el poder

El govern en funcions del Partit Democràtic de Moldàvia (PDM) i el govern de coalició del partit europeista ACUM i el prorús Partit dels Socialistes de la República de Moldàvia (PSRM) han mantingut aquest dilluns sengles reunions de consell de ministres, el que suposa un agreujament de la crisi política en la qual es troba immers el país.

Els dos executius s’han acusat mútuament d’usurpar il·legítimament el poder. “Aquest conflicte seguirà mentre l’oligarca moldau (Vladimir) Plahotniuc (líder a l’ombra del PDM), segrestador de totes les institucions estatals, segueixi a Moldàvia”, ha afirmat la ministra del govern de coalició, Maia Sandu.

“No volem empitjorar la situació. Espero que els que intenten usurpar el poder estiguin al cas de la situació i renunciïn voluntàriament”, ha afegit. Sandu va prendre possessió del seu càrrec com a primera ministra després d’una votació parlamentària celebrada dissabte, un dia després del límit legal màxim per a la formació de govern.

En conseqüència, el Tribunal Constitucional va dissoldre el Parlament i va destituir el president Igor Dodon, que va ratificar Sandu. El seu relleu legal va ser el primer ministre, Pavel Filip, aliat de Plahotniuc, que va convocar d’immediat noves eleccions per al 6 de setembre abans que el Constitucional tornés a Dodon les seves competències. El propi Dondo ha criticat aquesta mesura “desesperada” per mantenir-se al poder.

El consell de ministres presidit per Sandu s’ha reunit aquest dilluns a la seu del Parlament, mentre que el govern de Filip s’ha reunit a la seu del govern, custodiada per un important contingent policial i per simpatitzants del PDM.

Filip ha instat les institucions públiques a seguir funcionant amb normalitat. “Els ciutadans no han de patir les conseqüències de la crisi política”, ha apuntat.

 

El parlament que va nomenar Sandu és el resultat de les eleccions del passat 24 de febrer, en les quals cap formació va obtenir la majoria suficient per governar en solitari. La paràlisi posterior ha estat superada només després del final del termini màxim per a la formació de govern que es va complir el passat 7 de juny mitjançant un insòlit acord entre proeuropeus i prorussos.

De fet tant Brussel·les com Moscou han reconegut la formació del govern de coalició liderat per Sandu, antiga assessora del Banc Mundial, i amb el suport dels socialistes prorussos.

Més informació
 

Comentaris