El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El parlament britànic descarta un Brexit sense acord
  • CA

 

 

El parlament britànic ha descartat aquest dimecres que el Regne Unit abandoni la Unió Europea sense un acord “sota qualsevol circumstància”. Per 321 a 278 vots, els diputats han aprovat la moció del govern de Theresa May esmenada que proposava rebutjar un Brexit sense acord. En una primera votació i per només quatre vots de diferència -312 a 308- els diputats britànics han aprovat primer una esmena que rebutja que el Regne Unit surti del club europeu de forma abrupta. En la votació d’aquest vespre a Londres, els diputats britànics també han tombat una esmena que proposava ajornar el Brexit del 29 de març al 22 de maig, pocs dies abans de les eleccions europees, i que el període de transició s’estengués fins a finals del 2021. L’esmena ha estat tombada per 374 vots a 164.

 

Durant la seva intervenció davant la cambra, May ha anunciat, com ja estava previst, que el govern proposarà dijous que els diputats britànics votin sobre la possibilitat d’una pròrroga “curta i tècnica” del Brexit més enllà del 29 de març, la data oficial de sortida prevista actualment, per “ratificar l’acord consensuat amb la UE”. La primera ministra ha advertit els diputats que si rebutgen el seu pla, un Brexit sense acord i també una pròrroga curta vol dir que llavors l’ajornament haurà de ser més ampli i que això implicaria que el Regne Unit hauria de participar a les eleccions europees del 26 de maig. 

 

De fet, la moció registrada pel govern de May per a demà preveu prorrogar la sortida de la UE fins el 30 de juny si la Cambra dels Comuns aprova l’Acord de Retirada abans del 20 de març. Per contra, diu la moció, si no s’ha aprovat l’acord abans d’aquesta data una extensió més enllà del 30 de juny “requeriria que el Regne Unit participés a les eleccions europees”. 

 

“La Cambra ha d’afrontar les decisions que pren”, ha sentenciat. “Podem marxar amb l’acord que el govern ha negociat en els darrers dos anys”, ha defensat May després de la votació, indicant que la UE ja ha dit que un nou acord “no és possible”.  “En les últimes 24 hores la cambra ha rebutjat el seu pla i també marxar de la UE sense un acord. […] Però extendre l’article 50 sense un objectiu clar no és una solució”, ha dit el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa