El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern del Canadà revela els plans d’Hitler per perpetrar un Holocaust a Amèrica del Nord
  • CA

 

Els Arxius Nacionals del Canadà han presentat aquesta setmana la seva adquisició d’un llibre propietat del dictador nazi Adolf Hitler que recollia un cens detallat de jueus a Nord-amèrica, pilar fonamental per executar un genocidi allí en el cas que aconseguís alguna vegada envair el territori.

 

El llibre, de 137 pàgines, adquirit l’any passat pels Arxius i titulat “Estadístiques, Mitjans de comunicació i Organitzacions Jueves als Estats Units” i escrit el 1944 pel lingüista alemany Heinz Kloss, és considerat com el pla mestre dels nazis per executar una “neteja” de jueus, particularment als Estats Units.

 

Kloss, que va visitar el país entre 1936 i 1937, va emprar dades poblacionals de la dècada dels 30 per crear un cens de la població jueva al país, així com informació sobre organitzacions i periòdics jueus.

 

Michael Kent, responsable de la col·lecció Jacob M. Lowy, que preserva el llibre, considera que l’informe va tenir “un paper destacat” a l’hora d’executar a Amèrica del Nord un hipotètic extermini en el cas que el Tercer Reich acabés envaint els Estats Units i el Canadà.

 

A les seves pàgines, el llibre inclou una anàlisi detallada no només de ciutats amb grans poblacions jueves com Torontó i Winnipeg, Manitoba, sinó també de petites àrees urbanes.

 

La professora Rebecca Margolis, de la Universitat d’Ottawa, va assenyalar en un comunicat que l’informe ofereix una “confirmació documentada dels temors” que sentien jueus canadencs durant la Segona Guerra Mundial: que els nazis van intentar envair Amèrica del Nord.

 

L’Holocaust Education Trust va expressar la seva sorpresa per la troballa. “Aquesta història ressalta l’obsessiu antisemitisme d’Hitler i l’esgarrifosa ambició nazi d’assassinar persones jueves en qualsevol part del món”, ha explicat a CNN un representant de l’organització. “Ens recorda la necessitat de romandre alerta enfront de l’antisemitisme, defensar la veritat històrica i educar a les properes generacions”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa