Dos ministres francesos dimiteixen per suposats casos de corrupció

El ministre de Justícia francès, François Bayrou, i la ministra d'Assumptes Europeus, Marielle de Sarnez han presentat la seva dimissió després de la investigació preliminar a la seva formació, Moviment Demòcrata (MoDem)

El ministre de Justícia francès, François Bayrou, i la ministra d'Assumptes Europeus, Marielle de Sarnez, han anunciat que presenten la seva dimissió en el càrrec després de la investigació preliminar oberta a la seva formació, Moviment Demòcrata (Modem), per un suposat "abús de confiança". Bayrou ha anunciat la seva renúncia a l'agència de notícies AFP, una dimissió que posteriorment ha confirmat el Govern francès.

 

 

La investigació oberta al partit que presideix Bayrou analitza l'ocupació per part de la formació de col·laboradors contractats com a assessors al Parlament europeu. Aquestes acusacions d'ocupacions fictícies van portar aquest dimarts la ministra de Defensa, Sylvie Goulard, adscrita a MoDem, a anunciar que no formarà part del nou gabinet perquè així ho ha sol·licitat al 'premier'.

 

Segons un sondeig del centre demoscòpic Harris per a RMC i Atlantico, el 57 per cent dels ciutadans francesos no volen que François Bayrou continuï com a ministre en el proper Govern que nomenarà el president francès, Emmanuel Macron, després de la victòria de la seva formació La República en Marxa, en les eleccions legislatives, en les quals es va fer amb la majoria absoluta dels escons de l'Assemblea Nacional.

 

El 9 de juny, la Fiscalia de París va anunciar l'obertura d'una investigació preliminar per determinar si MoDem ha pagat treballadors fent-los passar per assistents de diputats del Parlament Europeu. MoDem està liderat per François Bayrou, actual ministre de Justícia i valedor d'Emmanuel Macron en la seva carrera cap a l'Elisi.

 

L'actuació de la Fiscalia, per abús de confiança i "sospita d'aquest delicte", es va produir després que un antic treballador de MoDem informés que va estar treballant per al partit encara que se suposava que era assistent parlamentari de l'antic eurodiputat Jean-Luc Bennahmias, qui va deixar la formació el 2013.

 

 

La investigació també ha posat en dubte Bayrou, sobretot després que el primer ministre, Edouard Philippe, digués que qualsevol ministre que sigui posat sota una investigació formal haurà de deixar el gabinet. En declaracions aquest dimarts a BFMTV i RMC, Philippe ha dit que no hi ha "cap" problema en què Bayrou segueixi en el nou gabinet malgrat la investigació al seu partit, alhora que no ha descartat l'entrada d'altres exponents dels Republicans, el partit de centre-dreta del qual ell mateix procedeix i que és la segona força en l'Assemblea Nacional.

 

 

 

Comentaris