El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Clinton i Trump protagonitzen un tens debat centrat en el polèmic vídeo del magnat
  • CA

 

Els candidats demòcrata i republicà a la Casa Blanca, Hillary Clinton i Donald Trump, respectivament, han protagonitzat aquest diumenge un tens debat centrat en el polèmic vídeo del magnat fent comentaris despectius sobre les dones i en les crítiques d’aquest últim a l’expresident Bill Clinton pels seus escàndols. El debat ha arrencat amb els candidats negant-se la salutació, després del que Trump, que ha acusat Clinton de “tenir un terrible odi en el seu cor”, ha carregat contra l’exsecretària d’Estat per no donar suport a a dones que van acusar al seu marit d’abusos sexuals.

El mateix Trump ha fet unes hores abans del debat una roda de premsa amb diverses dones que van acusar l’exmandatari d’abusar d’elles, en un intent per rebutjar les crítiques contra ell pel citat vídeo, gravat el 2005. “Bill Clinton va abusar de dones. Hillary Clinton va atacar aquestes mateixes dones”, ha dit, recalcant que les acusacions contra l’exmandatari són “molt pitjors” que les seves paraules en el vídeo, en què ha defensat que podia besar i tocar a dones perquè “és una estrella”.

 

El magnat ha demanat disculpes pels comentaris, restant-los importància i referint-se a ells com “comentaris de vestidor”, i ha arribat a atribuir a Clinton d’usar-los com crítica donat el comportament del seu marit. “Treu a la palestra paraules que vaig dir fa onze anys. Crec que és una llàstima, i deuria avergonyir-se, per ser sincer”, ha valorat Trump, segons ha informat el diari estatunidenc ‘The New York Times’.

Per la seva banda, Clinton, que no ha fet referència a les acusacions de Trump contra el seu marit, ha ressaltat que “molt del que ha dit (el candidat republicà) és mentida”, criticant al seu rival per no mostrar remordiments per les seves declaracions. “Mai demana perdó a ningú per res”, ha apuntat, passant a enumerar algunes de les múltiples polèmiques en les quals s’ha vist embolicat Trump des que ha anunciat la seva candidatura a la presidència estatunidenca.

 

“Sí, així és com és Donald Trump”, ha dit, en relació amb els citats comentaris del magnat en el vídeo. “La qüestió que ha de respondre el nostre país és que així no és com som nosaltres”, ha recalcat.

 

“Clinton hauria d’estar a la presó”

 

D’altra banda, Trump ha promès nomenar un fiscal especial per investigar a Clinton pel seu ús del correu privat com secretària d’Estat, agregant que el seu rival “hauria d’estar empresonada”. “Si guanyo, demanaré al meu fiscal general que nombri un fiscal especial per investigar la seva situació”, ha dit a Clinton. “No hi ha hagut mai tantes mentides, tants enganys. Mai ha passat res així”, ha ressaltat.

 

Trump, que ha volgut centrar el debat en l’ús de Clinton del seu correu electrònic, ha arribat a queixar-se als moderadors, dos periodistes de les cadenes CNN i ABC, per no fer més èmfasi en aquest tema. “Per què no traieu el tema dels correus electrònics?”, els ha preguntat, abans d’acusar-los de conspirar contra ell. “Què bonic, tres contra un”, ha valorat.

 

En resposta, Clinton ha dit que Trump “està intentant una maniobra de distracció” per “evitar parlar de com la seva campanya està explotant i la forma en la qual els republicans l’estan abandonant”. L’exsecretària d’Estat ha fet referència a les crítiques contra Trump per part d’alguns pesos pesants del partit, que han reclamat que retiri la seva candidatura després de sortir a la llum el citat vídeo.

 

Política internacional

 

En un altre ordre de coses, Clinton ha acusat Rússia de les “atrocitats” a Síria, carregant contra Trump per les seves declaracions positives sobre el mandatari del país euroasiàtic, Vladímir Putin. “No sé res de Rússia”, ha respost Trump, moments abans de detenir les seves paraules i agregar: “Sé sobre Rússia”, posant en dubte a més que Moscou estigui darrere dels atacs informàtics contra els servidors de correu del Comitè Nacional Demòcrata.

 

Alhora, Trump ha reconegut no estar d’acord amb el seu candidat a la Vicepresidència Mike Pence respecte a Rússia. “No hem parlat, però estic en desacord”, ha dit. El mateix Pence va dir dissabte que “no aprova els comentaris” realitzats per Trump en el citat vídeo, agregant que “no pot defensar-los”. Tot i això, la seva candidatura continua unida a la del magnat. Tot i l’intens intercanvi d’acusacions entre tots dos i del fet que no s’estrenyessin la mà al començament del debat, Clinton i Trump sí s’han donat la mà al tancar el mateix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa