El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els cinc països on el coronavirus pot deixar una “fam de proporcions bíbliques”
  • CA

135 milions de persones patien l’any 2019 “fam extrema” al món, segons dades del Programa Mundial d’Aliments de l’ONU. Però els efectes econòmics de la quarantena per evitar l’expansió del coronavirus pot provarà, “probablement, un increment fins a 265 milions de persones a tot el món”. És l’advertència que ha fet el director executiu del Programa, David Beasley. “Abans que el coronavirus es convertís en un problema, vaig assegurar que l’any 2020 el món s’enfrontaria la pitjor crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial per diverses raons. Ara, amb la Covid-19, vull emfatitzar que no només estem afrontant una pandèmia, sinó també una catàstrofe humanitària global”. Segons Beasley, “en pocs mesos potser haurem d’afrontar múltiples episodis de fam de proporcions bíbliques”, va dir en videoconferència amb el Consell de Seguretat de l’ONU la setmana passada. 

Podeu llegir l’informe en aquest enllaç

Segons el director del programa d’aliments de l’ONU, hi ha cinc països en greu risc de caure en aquesta “fam de proporcions bíbliques”. Són el Iemen, Sudan del sud, la República Democràtica del Congo, Veneçuela i l’Afganistan. El responsable del programa estima que aquest any es necessitarà un increment mínim d’entre 2.000 i 4.000 milions de dòlars per poder aplicar les mesures de xoc contra la fam que causarà la pandèmia del coronavirus.

 

El Iemen

Abans que esclatés la guerra, ja era el país més pobre del món àrab. Amb la intervenció de la coalició liderada per Aràbia Saudita contra els rebels del Iemen el 2015, la situació humanitària del país s’ha deteriorat encara més, i si el 2016 el programa d’aliments de l’ONU ajudava quatre milions de ciutadans del Iemen, ara ho fa a dotze milions, segons dades de l’organització.

 

El Congo

Després de més d’un quart de segle de conflicte armat en diverses parts de país, aquest es troba ara en la segona crisi de fam més gran de món, segons el WFP. Més de l’15% de la població de el país pateix “inseguretat alimentària greu”, i depèn totalment de l’ajuda que rep per sobreviure.

Dues noies venec?olanes amb mascateta. Pixabay

Dues noies venec?olanes amb mascateta. Pixabay

Veneçuela

Segons un informe publicat pel Programa d’Aliments de l’ONU, un terç de la població veneçolana pateix inseguretat alimentària i necessita ajuda, i un 7,9% de la població es troba en una situació d’inseguretat alimentària severa. Pateixen “mancances extremes en el consum d’aliments, o la pèrdua extrema de mitjans de vida que podria conduir a mancances en el consum d’aliments o alguna cosa pitjor”, estima l’ONU. El país ha perdut més d’un 50% del seu PIB des que Nicolás Maduro va arribar a la presidència.

 

Sudan del Sud

En el seu informe, el Programa d’Aliments de l’ONU adverteix que la fam i la desnutrició al Sudan de Sud es troben en els nivells més extrems des de 2011, quan es va independitzar del Nord. Gairebé el 60% de la població lluita per aconseguir aliments diàriament. A més, la plaga de llagostes que va destruir cultius a l’Àfrica Oriental va arribar al Sudan de Sud a principis de 2020. I essent dels països més dependents del petroli del món, “és probable que el país es vegi molt afectat per la caiguda dels preus del cru registrada durant la pandèmia”, remarca l’informe.

 

Afganistan

Amb gairebé dues dècades de guerra des que els Estats Units van envair el país l’any 2001, més de la meitat de la població viu per sota el llindar de la pobresa.

 

L’informe conclou que, a més de les àrees afectades per la guerra, els problemes ambientals o les crisis econòmiques, “és probable que molts més països d’ingressos baixos i mitjans es vegin afectats per la pèrdua d’ocupació i altres dificultats econòmiques causades per la propagació de l’covid-19 en els pròxims mesos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa