El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les espera donar aquest diumenge l’impuls final al Brexit
  • CA

 

Brussel·les espera donar aquest diumenge l’últim impuls per aprovar l’acord del Brexit en una cimera extraordinària, després que Espanya aixequés dissabte el seu veto per l’estatus de Gibraltar. El govern de Pedro Sánchez va assolir un compromís de Brussel·les i Londres perquè el futur acord de relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit no s’apliqui obligatòriament a tots els territoris britànics. Els 27 han promès a Madrid que podrà vetar qualsevol pacte europeu amb Gibraltar. El govern de Thesesa May no s’ha pronunciat explícitament sobre el penyal i manté que, malgrat acceptar l’opció que no és necessari que tot acord s’apliqui a tot arreu, sempre seguirà negociant “pel conjunt dels territoris”.

 

En qualsevol cas, de moment els líders europeus confien a aprovar a la cimera la declaració política que apuntala el text del divorci per encarrilar la recta final del Brexit, a l’espera de les ratificacions parlamentàries. Si bé la setmana passada Brussel·les i Londres van arribar a un preacord sobre el text legal que estableix les condicions de sortida dels britànics, el bloc europeu ha ultimat en els darrers dies les darreres negociacions internes per encarar amb bon peu la segona fase de les negociacions: la relació entre el Regne Unit i la UE.

  

 

 

 

  

Polèmica amb Espanya

  

 

 

Dels 27 socis europeus, Espanya és el que ha posat més traves d’última hora al text de sortida i, fins i tot, va amenaçar de bloquejar el pacte. Sánchez exigia una garantia “per escrit” de la seva capacitat de vetar que un futur acord sobre les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit s’apliqui a Gibraltar. Un dret de veto que ja li confereixen els tractats europeus en tant que hi ha d’haver unanimitat entre els 27 estats membre de la UE per aprovar qualsevol pacte. De fet, el seu mateix equip ho havia reconegut divendres. Finalment, però, dissabte al migdia Sánchez va anunciar que tant Brussel·les com Londres accepten per escrit les seves demandes. Segons ell, és un acord “històric” que “posa les bases, per escrit, d’una nova manera d’abordar la relació de Gibraltar” a nivell europeu.

  

 

 

Londres i Brussel·les admeten així que “no hi ha obligació” d’aplicar a tot el territori britànic un futur acord de relacions del Regne Unit amb la Unió Europea. Tanmateix, el bloc europeu va més enllà que els britànics i garanteix a l’Estat espanyol que podrà vetar un pacte de la UE amb Gibraltar. Per la seva banda, May va defensar dissabte a la nit que la seva posició “sobre la sobirania de Gibraltar no ha canviat” i que negociarà la nova relació amb la UE “en nom de tots els territoris”.

  

 

 

 

  

Benedicció política de l’acord

 

 

  

La cimera de caps d’estat i de govern de la UE pretén beneir políticament l’acord del Brexit. Serà una decisió que els 27 adoptaran aquest diumenge per consens, però que no tancarà completament la carpeta del divorci. “És un gest polític”, assegura una font diplomàtica vinculada a les negociacions. Malgrat no haver acabat la separació, els líders europeus veuen la reunió com un pas positiu cap a la nova etapa entre les dues bandes del canal de la Mànega. En aquest sentit, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que presidirà la reunió, ha triat la cançó de Queen “Friends will be friends” com a lema musical de la trobada. 

  

 

 

 

  

Propers passos

  

 

 

La cimera, per tant, no posa punt final al Brexit. Un cop la declaració política i l’acord de retirada rebin la llum verda el text haurà de passar pels respectius parlaments. Primer, pel britànic, on s’espera una votació a principis de desembre, i després per l’Eurocambra, on la votació està prevista per principis de març, segons fonts parlamentàries.

  

  

 

 

Sorpreses?

  

 

 

A banda de Gibraltar, hi pot haver més pedres en el camí. Per exemple, dilluns, l’endemà de la cimera, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea decidirà sobre la demanda de 13 ciutadans britànics que volen que s’anul·li la decisió del Consell de la UE amb la qual es van iniciar les negociacions del Brexit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa