El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Almenys sis morts en l’incendi d’un edifici d’apartaments a Londres
  • CA

Almenys sis persones han mort en l’incendi registrat la matinada del dimecres a l’edifici d’apartaments Grenfell Tower al barri de Kensington, a Londres, segons ha informat la Policia Metropolitana. “Podem confirmar en aquest moment sis morts després de l’incendi al nord de Kensington en les primeres hores d’aquest matí”, ha assegurat en un comunicat Scotland Yard, advertint que segurament “la xifra augmentarà”. L’incendi s’ha registrat poc després de la mitjanit del dimarts al dimecres, començant a la segona planta de l’immoble. Les flames han anat estenent-se i han acabat per arribar a les 24 plantes que componen la torre.

 

La Policia Metropolitana ha explicat que els veïns han estat evacuats del bloc d’apartaments i que alguns d’ells han requerit assistència mèdica. En el seu últim balanç, el servei d’Ambulàncies de Londres ha assenyalat que hi ha més de 50 persones ingressades en cinc hospitals de la capital britànica. “Els nostres pensaments estan amb tots els involucrats en aquest veritablement traumàtic incendi a Grenfell Tower”, ha afirmat Sturart Cundy, un comandament de la Policia Metropolitana de Londres. “Puc confirmar en aquest moment sis morts però aquesta xifra és probable que augmenti durant el que serà una complexa operació de rescat durant diversos dies. Molts altres estan rebent tractament mèdic”, ha explicat.

El comandament policial ha instat els veïns de Grenfell Tower que han aconseguit sortir de l’edifici a comunicar a les autoritats que es troben bé per poder avaluar quantes persones podrien estar dins de l’immoble. “Demanem amablement a les persones que romanguin allunyades de la zona. Agraeixo al públic la seva paciència i la seva cooperació d’avui perquè ha contribuït molt a la resposta policial”, ha dit Cundy. El comandament policial ha informat que es podria trigar bastant a confirmar les identitats dels morts i ha subratllat que “és molt ràpid” per “especular” sobre la causa de l’incendi. Hores després de l’incendi, els mitjans britànics han informat de testimoniatges i queixes de veïns sobre la seguretat de l’edifici i sobre les obres de remodelació a les quals va ser sotmès l’immoble.

 

Els veïns temien un desastre

 

Dos veïns que viuen a la Torre Grenfell i que no han sofert el greu incendi perquè estan fora de vacances han denunciat que sabien que “un desastre així” passaria des de les últimes obres de remodelació que es van realitzar a l’edifici i que ells consideren que van ser part d’una operació de “blanqueig de diners”. “Estem vius i bé però no hem pogut informar que estem vius perquè el telèfon d’emergències va molt lent i el número de l’ajuntament està constantment ocupat”, han assegurat els dos veïns, en declaracions al diari ‘The Guardian’. Els dos veïns han dit que durant les obres ells ja sabien que “un desastre així podria ocórrer a qualsevol moment” però han considerat que “la corrupció prospera a un nivell alarmant” al barri de Kensington i Chelsea”. “Tot va de blanqueig de diners mitjançant ‘projectes’ al cost de les vides de les persones”, han denunciat. “Estem fora de vacances, una escapada afortunada”, han conclòs.

‘The Guardian’ ha informat que Rydon, l’empresa responsable de les últimes obres de remodelació de la Torre Grenfell, ha retirat de la seva pàgina web tota la informació sobre els treballs realitzats. Segons consta en una captura d’aquesta web, els treballs van tenir un cost de 8,99 milions de lliures esterlines (uns 10 milions d’euros) i van incloure, entre altres qüestions, la instal·lació de panells de revestiment per modernitzar la façana i la millora de l’aïllament tèrmic de l’edifici. L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha assegurat aquest dimecres que hi ha “preguntes importants” sobre l’edifici que “han de ser respostes”, en referència a les queixes d’alguns veïns que sostenen que se’ls va aconsellar que si hi havia un incendi es quedessin dins dels seus pisos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa