El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ACNUR denuncia més de 2.000 morts al Mediterrani el 2017 i demana reforçar els rescats
  • CA

 

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) ha denunciat aquest dimarts que més de 2.000 persones han perdut la vida en la travessia al Mediterrani per arribar a Europa, “una de les rutes més perilloses del món”, i ha demanat reforçar les operacions de rescat i trobar alternatives segures per als qui volen arribar al continent.

 

“Malgrat l’heroica tasca dels implicats en el rescat al mar, el balanç de morts al Mediterrani segueix augmentant i més de 2.000 persones han mort o desaparegut des de principi d’any”, ha lamentat Cécile Pouilly, portaveu d’ACNUR, en un ‘briefing’ a Ginebra.

Segons ha precisat, en les darreres hores l’agència de l’ONU ha rebut informació de tres nous naufragis en els quals haurien mort almenys 130 persones. El primer d’ells, ha indicat, es va produir el 15 de juny i va afectar una gran embarcació inflable en la qual viatjaven unes 133 persones, segons han explicat els quatre supervivents –sudanesos i nigerians–. El segon es va produir aquest dilluns, després de l’enfonsament d’una embarcació amb 85 persones a bord, incloses famílies amb nens, procedents de Síria i de diversos països del nord d’Àfrica.

 

Finalment, segons ha explicat la portaveu, set persones més van morir en un tercer naufragi, els supervivents del qual van ser desembarcats aquest dilluns a Sicília. Entre els morts hi ha el marit d’una dona camerunesa embarassada. “Avui és el Dia Mundial del Refugiat. Aquests incidents són un recordatori dels greus perills als quals s’enfronta la gent quan es veu obligada a fugir dels seus països per la guerra i la persecució”, ha subratllat Pouilly.

Segons ha indicat, des de principi del 2017 més de 77.000 persones han provat de travessar el Mediterrani per arribar a Europa. “Aquesta és una de les rutes més perilloses del món, un viatge que ningú no es pren a la lleugera”, ha subratllat la portaveu.

 

“Amb tantes vides en joc, ACNUR crida una vegada més a reforçar les operacions de rescat i alternatives més viables i segures per a les persones necessitades de protecció internacional amb la finalitat d’evitar que la gent es vegi obligada a fer aquests viatges tan perillosos”, ha reclamat.

 

Així mateix, l’agència de l’ONU considera que també són necessaris “més esforços” per abordar les causes en l’arrel d’aquests moviments de persones cap a Líbia, inclosa la resolució dels conflictes oberts i la reducció de la pobresa, ha afegit la portaveu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa