El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
30 anys de la mort a trets dels Ceausescu
  • CA

Un dia de Nadal de fa 30 anys el dictador comunista de Romania, Nicolae Ceausescu, i la seva dona van ser executats a trets després d’un judici sumari. La mort del dictador, que va ser televisada —com també el procés judicial irregular (no van tenir dret a la defensa) al qual van enfrontar-se— era el clímax d’un desembre de sang al país aquell 1989. La batalla que es va viure arreu va conduir al col·lapse d’un dels règims comunistes més repressius d’Europa.

La revolta contra el règim de Ceausescu va començar a mitjans de desembre a la ciutat de Timisoara i va ser violentament reprimida per les autoritats. La dissidència, però, es va estendre arreu del país i va culminar amb centenars de milers de persones manifestant-se a Bucarest. El dictador va intentar tranquil·litzar els revoltats amb un discurs el 21 de desembre davant del qual es va trobar una massa disposada a tombar-lo. Li havien retirat ja el poder i res podia fer per evitar el que venia.

El dictador havia calculat malament el sentiment de la massa i va culpar de la mobilització als “feixistes agitadors”. Res va impedir, però, que la multitud continués desautoritzant-lo. El dictador, en xoc, va intentar calmar els ànims amb promeses que no van fer res més que augmentar el descontentament. El discurs estava sent retransmès per la televisió nacional, però va ser interromput bruscament.

Ceausescu i la dona van escapar en helicòpter des de l’edifici del Comitè Central de Bucarest, mentre una massa l’ocupava. La parella va ser capturada a Targoviste, a 50 quilòmetres de la capital romanesa.

El dictador havia adoptat durant la darrera dècada mesures d’austeritat severes que havien deixat la població en una situació de pobresa important. Això, però, no va evitar que ell i la seva família visquessin amb tota mena de luxes, com es va descobrir després. La megalomania va ser la base per a la construcció de la Casa del Poble, el palau del dictador. 

Els Ceausescu van ser jutjats, acusats de crims contra la humanitat, però van tenir un judici sumari, sense dret a defensa i acabant sentenciats a pena de mort. És per això que encara es discuteix si el que va passar a Romania va ser una revolució o un cop d’estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa