Vargas Llosa qualifica d'incultes els independentistes

El Premi Nobel de la Literatura Mario Vargas Llosa ha tornat a carregar contra els independentistes. Ara ho ha fet en unes declaracions al diari 'El País', on assegura que l'esperit crític "s'està perdent molt a Europa: el Brexit, els moviments nacionalistes i independentistes a Espanya, són fonamentalment producte de la incultura, que ha permès que aquestes deformacions ideològiques adquireixin gran protagonisme".

Per a l'actual parella d'Isabel Preysler, "aquest esperit crític es perd i té a veure amb una literatura de pur entreteniment, que ja no té la capacitat de mantenir viu el descontentament amb la realitat”. Sobre el Brexit, opina que s'assembla a “una sèrie tràgica”. “Res en la història indicava que Anglaterra podia derivar en aquest xovinisme grotesc. I Itàlia s'ha salvat de miracle, esperem que no sigui momentani. Els rebrots de nacionalisme frenètic estan ja als països més cultes, com Suècia o Suïssa”, afegeix. 

 

En aquest sentit, l'autor insta que “els escriptors es mobilitzin. Estan moralment obligats, pel que ha representat la literatura, a ser conscients del drama que estem vivint i donar-li una altra vegada a la literatura aquesta presència crítica que ha tingut sempre en els millors temps”.

 

Comentaris