El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘The Times’ analitza els escàndols més foscos de Joan Carles I
  • CA

Que s’hagi suspès la comissió d’investigació a Joan Carles de Borbó ha indignat a molts ciutadans, que no entenen que el segueixin protegint quan és més que evident que s’ha aprofitat de la seva posició per fer negocis tèrbols i treure’n profit econòmic. La polèmica ha arribat a racons de tot el món, també al Regne Unit. La premsa anglesa aprofita aquests dies per investigar i treure a la llum per què s’assenyala el rei emèrit, com és el cas del ‘The Times‘. Aquest dijous, precisament, publica una llarga anàlisi sobre quines són les acusacions a les quals s’enfronta. 

El diari britànic comença amb una frase que ho diu tot: “Esmorzar al palau de La Zarzuela, on resideix la família reial, ha de ser molt tens aquests últims dies. Amb el rei Joan Carles, l’exrei, davant d’una tempesta d’al·legacions sobre els seus tractes financers, als Borbons els poden espantar els diaris del matí amb tota la informació que publiquen sobre ells”. El text recull el context agafant com a base els reportatges i els informes dels fiscals suïssos que investiguen els seus comptes a l’estranger i recordant que tot ha començat perquè Corinna, la seva examant, ha tret a la llum que va rebre 65 milions d’euros com a ‘regal’ de Joan Carles. 

‘The Times’ deixa clar als seus lectors que el futur de Joan Carles penja d’un fil: “Ara els escàndols sobre comptes bancaris suïssos, fundacions secretes i pagaments multimilionaris poden obligar-lo a enfrontar-se a judici o a abandonar el país“. Expliquen que el rei Felip VI s’ha vist obligat a posar distància amb el pare, un gest necessari per intentar salvar la monarquia: “Felip és educat, formal, reservat i transparent. No té res a veure amb el pare. De fet, s’assembla més a la mare, més germànica i moderada”. 

El rei Joan Carles / ACN

El diari britànic fa un repàs sobre el paper del rei Joan Carles durant la transició, així com també destaca la seva feina com a ambaixador d’Espanya i els bons negocis que va aconseguir. El problema, segons els anglesos, va arribar amb uns negocis fallits al Golf i la filtració de les seves primeres relacions extramatrimonials: “Tot això ha minvat la seva reputació, que ara és completament negativa“. 

Sobre els negocis que s’investiguen, l’article recalca les presumptes comissions il·legals que s’hauria endut Joan Carles per intervenir durant la construcció de l’AVE a La Meca: “S’ha informat que l’emèrit va rebre 100 milions de dòlars del rei d’Aràbia, dels quals va donar 65 milions a Corinna. Volen saber si aquesta donació saudita està relacionada amb el pagament de comissions il·legals per a la construcció de l’AVE”. Però també es parla de les filtracions que relacionen Joan Carles amb una fundació secreta multimilionària (de la qual n’havia fet beneficiari el seu fill Felip, que ha negat ser coneixedor del tema). 

Els reis Joan Carles i Felip / Europa Press

‘The Times’ també recorda que l’emèrit no pot ser perseguit perquè la Constitució el fa inviolable pels fets comesos durant el seu regnat, però que ara toca debatre si això es pot anul·lar o si se’l pot acusar dels presumptes delictes que hauria comès després de ser abdicat: “Els monàrquics confien que Felip i Letícia salvin la monarquia, mentre que totes les mirades estan centrades en els tribunals suïssos i els passos de Corinna”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa