Joan Carles I, sobre l'exhumació de Franco: "Espero que no em facin el mateix"

L'exhumació de Franco ha acaparat tota l'atenció durant aquest dijous, moment en el qual s'ha pogut seguir en directe el traslladat de les restes del dictador. Hi havia moltíssims teleespectadors pendents, entre els quals es trobava el rei Joan Carles.

Així ho assegura 'El Español', que ha contactat amb un amic molt proper del rei emèrit que els ha explicat com ha viscut aquest el segon enterrament de Franco. Aquesta jornada històrica començava amb el monarca sotmetent-se a una nova sessió de rehabilitació. Va rebre l'alta hospitalària fa un parell de mesos, després d'una operació cardíaca en la qual van implantar-li tres bypass coronaris, però encara li queden unes quantes setmanes amb el fisioterapeuta. 

Com dèiem, mentre es retiraven les restes de Franco del Valle de los Caídos, el rei emèrit es trobava al palau de El Pardo amb el seu metge. A la televisió què estava posat? Efectivament, la retransmissió de l'exhumació del dictador. No hem d'oblidar que va ser Franco qui va designar Joan Carles com a successor a títol de Rei. 

Franco i el rei Joan Carles

El dictador, amb l'aleshores príncep Joan Carles / Europa Press

 

Però què opina el monarca sobre aquest trasllat? Un amic molt proper afirma que no s'ha menjat molt el cap sobre aquest tema: "Per ell l'exhumació no té molta polèmica. Si el govern ho decideix, doncs ben fet que estarà. Ell és fan del refrany: "El mort, al sot, i el viu, al rebost". Quan aquest estiu hem parlat del tema, ell ha comentat poc al respecte i només ha assegurat que li fa pena gastar diners en aquestes coses, però que probablement a Franco li hagués agradat més estar al costat de la seva dona que on estava. Així que li sembla un final correcte".

"Hem parlat en alguna ocasió sobre els dies en els seus primers dies com a hereu de Franco. Va ser molt complicat perquè ningú en el moviment nacional els volia. Amb la mort del dictador era un moment per estar fred i aconseguir que les coses no s'escalfessin. S'havia d'enterrar Franco amb molta cura sense moure massa fitxa. Ell sempre explica que estava trist, igual que la Reina. S'ha de recordar que el dictador és el més semblant a un pare que Joan Carles va tenir des dels 10 anys, quan va arribar a Espanya enviat pel pare perquè fos tutelat pel dictador. Els Franco mai no el van tractar bé, ni a ell ni a la reina Sofia, però ell sí que va tenir cura de la família de Franco quan va morir", afegeix l'amic del rei Joan Carles.

El dictador, amb l'aleshores príncep Joan Carles, que va ser desginat cap d'Estat pel propi Franco

 Europa Press

Sobre aquest tema, sembla que van tenir una curiosa reflexió que ara ha volgut compartir amb el diari: "Fa uns mesos Joan Carles i un grup d'amics ens rèiem sobre el que passaria amb nosaltres un cop ens morim. Amb una edat com la nostra és normal que hi pensem... Alguns volen acabar a la nostra ria, si ens deixen, però ell ja sap on descansarà. Només espera que els temps no canviïn i dins de 40 anys decideixin mudar-lo. Espera que no el treguin de El Escorial 40 anys després". 

Més informació
 

Comentaris