Pilar Eyre té la clau: per què es retira ara el rei Joan Carles?

El rei Joan Carles abandona el vaixell. L'emèrit ha comunicat via carta la seva determinació a retirar-se de la vida pública definitivament a partir del 2 de juny. Un anunci sorprenent que evidencia que el monarca ja ha tingut prou, que no tornarà a representar la Corona que ha dut al seu cap durant tants anys. La bomba era tal que molts esperaven les reaccions dels cronistes reials més populars. Jaime Peñafiel s'ha acomiadat d'ell en una columna d'opinió molt cridanera, però ara ha estat el torn de Pilar Eyre.

'Lecturas' publica avui la carta de comiat de la periodista, que comparteix les seves reflexions sobre l'adéu del rei Joan Carles. Per què creu que ha escollit aquest moment? "Amb només 30 línies, el rei Joan Carles ha tancat no un capítol de la nostra història, sinó una biblioteca sencera. En aquest moment de la seva vida, s'encamina plàcidament cap a l'últim tram de la seva existència, envoltat dels seus fills, nets i aquella dona a qui va fer tan desgraciada però que tant l'ha estimat. Amb aquest gest, el rei Joan Carles vol posar fi a les especulacions, veritats i mentides que cadascuna de les seves aparicions genera".

Pilar Eyre  Cuatro

Pilar Eyre /  Cuatro

 

I és que recordem que les últimes aparicions públiques del Rei han fet pensar el pitjor. Primer, en veure'l al funeral del duc de Luxemburg caminant amb moltes dificultats; poc abans d'anar als toros en dues ocasions amb unes tiretes a la cara que van acabar derivant amb la confirmació que havien hagut d'operar-lo per curar-li uns carcinomes. La millor solució per acabar amb els rumors que resaven que està malalt? No tornar a presidir cap acte, almenys en representació dels Borbons.

Pilar Eyre parla, precisament, d'aquest tema: ""Gairebé no pot caminar. Se li nota molt deteriorat", va comentar a propòsit del funeral del gran duc de Luxemburg, la premsa europea. Misterioses operacions de les quals no se'n parla, la cadira de rodes per desplaçar-se per la Zarzuela que es nega a fer servir en públic... Unes tiretes a la cara fa pocs mesos van fe saltar les alarmes de nou. Aquesta periodista va revelar que es tractaven d'uns carcinomes basocel·lulars que, van ser-li extrets i que va ser confirmat per la Casa Reial de mal grat. Sembla que podria haver estat intervingut de nou

El rei Joan Carles, a la presentació de la fira taurina de San Isidro

El rei Joan Carles, a la presentació de la fira taurina de San Isidro / Europa Press

El que més preocupava? Veure els sorprenents gestos romàntics amb la reina Sofia, la seva neta Victoria Federica abraçant-lo en públic... Uns gestos que, segons Eyre, no feien més que confirmar els "informes alarmants" que anaven rebent els periodistes, els que callaven "per respecte a qui potser va ser un mal marit, però un gran rei, tant si es vol, com si no es vol".

Un altre dubte és per què han decidit comunicar-ho amb una carta d'aquest tipus. Ha estat l'opció més adequada? La periodista té una opinió clara al respecte: "Van ser moltes les fórmules que es van plantejar, però al final es va optar -per restar solemnitat al fet- per aquesta simple carta. Segons el meu parer, un succés tan important i carregat de simbolisme hauria merescut una cerimònia més solemne, però potser va haver-hi qui es va oposar".

 
Rei Joan Carles  Europa Press

Europa Press

Unes paraules que li recorden a les últimes que va pronunciar el seu pare, Joan de Borbó, quan va acomiadar-se en patir un greu càncer de gola: "Don Joan, fa 26 anys, en aquella cerimònia deslluïda en el Palau Foral de Navarra, quan va inclinar el cap com el gladiador que abandona la lluita no per derrota, sinó per cansament com el rei Joan Carles".

Joan Carles s'acomiada, el que "ha fet plorar" Pilar Eyre, que confessa que davant d'aquest anunci se sent "una mica més sola".

 

Més informació
 

Comentaris