Els mesos previs a l'abdicació de Joan Carles, "incendiaris i convulsos"

El rei Joan Carles protagonitza una iniciativa molt sorprenent. Spotify ha estrenat els dos primers capítols de 'XRey', una sèrie de podcasts que vol explicar "la història desconeguda" de l'emèrit. El periodista Toni Garrido ho ha venut com una oportunitat per conèixer detalls desconeguts de la seva vida: "El rei és un supervivent extraordinari, de veritat. Crec que descobrirem la persona que hi ha darrere".

El primer capítol tracta els anys previs a l'abdicació del rei Joan Carles, uns temps "convulsos" en els quals afirmen que el cap de comunicació i el cap de la Casa Reial dedicaven gran part del seu temps a solucionar conflictes i "apagar incendis": "Jo no era el cap de comunicació, era el cap de bombers. Hi havia incendis a la família, amb la princesa, la Infanta... Incendis absurds que creaven ells. Per cada acció que els hi donava bona imatge, passava alguna cosa que els tornava a col·locar en els índexs més baixos. Va acabar amb una crisi que va afectar moltíssim a la Corona", inicia l'entrevista Javier Ayuso.

 
El rei emèrit espanyol, Joan Carles I

El rei emèrit espanyol, Joan Carles I / Europa Press

La crisi era insostenible, per la qual cosa el rei Joan Carles s'hauria plantejat la possibilitat d'abdicar durant la tardor del 2012. Va ser llavors quan es van començar a preparar els documents. L'emèrit s'hauria reunit amb l'expresident Felipe González i va trucar a tots els seus amics per preguntar-los què pensaven sobre una possible abdicació. Semblava que el procés seria lent, fins que el rei Joan Carles va pronunciar un discurs en la Pasqua Militar el gener del 2014 en el qual va quedar en evidència perquè no podia acabar bé les frases. Un mes després hauria comunicat al gabinet la intenció ferma d'abdicar com abans millor. 

Més informació
 

Comentaris