El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Garci: “Torra i Puigdemont estan a prop d’una extrema dreta perillosa”
  • CA

 

 

El director de cinema José Luis Garci ha donat una entrevista al diari ‘El Español’ on ha opinat sobre Carles Puigdemont i Quim Torra: “Estan més a prop d’una extrema dreta perillosa. Són supremacistes. Torra ha publicat coses que a un altre país li haguessin costat, com a mínim, una vigilància contínua. Són de tot menys demòcrates; això és evident. L’altre dia deia un columnista que no els donaria la mà; jo tampoc”. Sobre el referèndum de l’1-O i els posteriors esdeveniments, Garci creu que “és increïble. Aquí hi hva haver un cop el 23-F, hi havia un diari, ‘El Alcázar’, i hi havia García-Carrés. Doncs després del cop van tancar el diari i ningú es va posar les mans al cap per si en tancar-lo es limitava la llibertat d’expressió. I García-Carrés va anar a la presó, i Tejero també… Hem vist ara com uns senyors han donat un cop, han proclamat la república i s’anomenen exiliats”. A més, també opina sobre TV3: “És una distorsió total de la realitat el que està fent la televisió catalana. I a sobre s’aplica un 155 que s’ha aplicat amb molts draps calents. Espanya és un país petitó, i les distàncies són mínimes”.

 

 

La transició

 

 

En relació a la transició, Garcia considera que “avui no s’hagués pogut fer. Cal tenir en compte que la Transició es va dur a terme perquè va haver-hi una sèrie de gent extraordinària. Començant per Marcelino Camacho, Santiago Carrillo, Nicolás Redondo, Adolfo Suárez, Felipe González, Torcuato Fernández -Miranda… Ara seria impossible la Transició. Amb la mena d’odi que hi ha entre les classes polítiques, ara seria impensable posar-se d’acord”. En aquest sentit, afegeix: “Cal tenir en compte que era el final d’una dictadura i en poc temps es va aconseguir arribar a ser un país de Champions… Tot això mereix el reconeixement de l’esforç que es va fer llavors per part d’una sèrie de persones. Persones que van dir que el primer era Espanya. I tant a l’esquerra com a la dreta. Es va fer un impuls comú i va sortir la Transició, aquesta Transició que posa en dubte gent que no l’ha viscut”.

 

El Valle de los Caídos

 

Sobre la polèmica de si s’ha de treure Francisco Franco del Valle de los Caídos, assegura: “Això de Franco es podia haver fet abans, sí, fins i tot per governs del PSOE, però no ho considerarien matèria important en aquest moment. Jo crec que sí, que al final sortirà del Valle de los Caídos. I després intentaran treure a més gent. Però clar, és el mateix que amb els noms dels carrers: hi ha carrers dedicats a gent d’esquerres o de dretes que probablement no se’ls mereixin”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa