El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un estudi sobre duanes del 2014 que el Govern va lliurar al PP, prova de càrrec pel Suprem
  • CA

 

 

“Espectacular”. Aquesta va ser l’expressió del caporal de la Guàrdia Civil encarregat d’analitzar la documentació de Lluís Salvadó per valorar la seva importància. Aquest suboficial, amb TIP H77877T, va assegurar en la seva testifical davant el Tribunal Suprem que la munió de documents que havien trobat al seu despatx i en la seva anàl·lisi dels correus n’era prou per acreditar que tenien un pla per assolir la independència. Però només les ganes no converteixen la realitat d’uns documents en la fantasia provatòria d’una instrucció sumarial. 

 

 

Si ja els analistes de la Guàrdia Civil van confondre un regal de conya a Pere Aragonès amb uns pressupostos de la República Catalana, ara la confusió rau en un suposat informe per aixecar fronteres. Concretament, l’atestat de la Guàrdia Civil que s’aporta al sumari de la Causa Especial 20907/2017, dóna garsa per perdiu, i converteix un estudi editat el setembre de 2014 en PDF pel Govern, un any abans de les eleccions plebiscitàries de 2015, en una prova de càrrec de la rebel·lió. I el que és més sorprenent, que aquest document el troben pel departament d’Hisenda els tècnics de Salvadó quan el demana el PP com a pregunta parlamentària. El document, a més, va ser remès als populars

 

 

De fet, la Guàrdia Civil acompanya el document del mail d’on l’ha extret, que bateja com a correu 34, i en què queda reflectit que el document ni el va elaborar aquest Govern, que en desconeixien l’existència i que a més el remeten al PP perquè els sembla que és el que demanen. El correu, de sis de setembre de 2017, el remet David Camps, cap del Gabinet de Relacions Institucionals de Vicepresidència, a Salvadó i amb còpia a Albert Puig, llavors cap de comunicació del departament. L’afer del correu :  “_estudi_proposta_nou_model_gestio_duanera_catalunya”

 

En aquest mail, Camps detalla que a la sol·licitud de documentació presentada pel PP en relació als informes de planificació d’una estructura duanera catalana elaborats o encarregats pel govern, hi ha publicat un anàlisi, de data setembre de 2014, del programa per a la definició d’un nou model d’Administració Tributària de Catalunya”. “Entenem que pot ser aquest l’informe que sol·liciten?”, es pregunta el cap de relacions institucionals. En aquest mail, Camps acompanya el PDF. 

 

 

Precisament el càrrec de cap de relacions institucionals implica que és el nexe del departament de Vicepresidència amb les altres administracions, però sobretot amb el Parlament de Catalunya. Aquesta figura, present a tots els departaments de la Generalitat, és l’encarregat de negociar, transaccionar i complir amb les peticions dels grups parlamentaris, fins i tot, mocions de la seva competència. Per això, Camps gestiona la petició del PP i troba en els arxius aquest estudi que si bé porta el membret de la Generalitat no està signat. De fet, el va remetre als populars. 

 

 

El títol de l’estudi és  “Anàlisi i recomanacions per la duana catalana. Una proposta de partida” i consta de més de 200 pàgines amb uns amplis annexos inclosos. El text, al que també ha tingut accès El Món, formava part del “Programa per a la definició d’un nou model d’Administració Tributària de Catalunya”, una iniciativa que va engegar el Govern d’Artur Mas amb Joan Iglesias al capdavant.

 

 

L’estudi, a traç gruixut, comença deixant clar que “pretén” descriure la situació actual de la duana espanyola i dibuixa com hauria de ser el sistema aduaner català en cas d’una virtual independència. El text recomana que en el benentès que un dia Catalunya tingui un model propi d’aduana, sigui el màxim de semblant al de Singapur. 

 

mail
El mail de David Camps a Salvadó on remet el document i pregunta si és el que deuen demanar | QS

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa