Salellas: “Quan surti la sentència, s'activaran noves ordres europees de detenció"

L'advocat de Jordi Cuixart es mostra poc optimista amb la sentència i amb un possible trasllat dels presos a Catalunya

Benet Salellas, advocat del president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, ha estat aquest diumenge al programa El Suplement, de Catalunya Ràdio, per explicar com encaren l'última setmana del judici i com han viscut aquests quatre mesos al Tribunal Suprem. 

 

Salellas ha subratllat que "els presos polítics estan convençuts i determinats del que van fer". També es mostra crític per la durada del judici i assegura que "l'hauríem pogut resoldre pràcticament en tres setmanes. La fase provatòria s'ha allargat fins l'avorriment" assegurant que "el 90% de la prova que s’ha practicat al judici era prescindible”. Tanmateix, es queixa que "ara que arriba el moment important, el tribunal només ens dona una hora per plantejar-la, quan necessitaríem una setmana". En aquest sentit, l'advocat lamenta que "a l'Estat espanyol hi ha un sistema jurídic molt vertical en què sovint es fa callar els advocats. El meu paper com a advocat és discutir i explicar-me. El sistema és molt poc respectuós amb el dret a la defensa". També es mostra crític amb com s'ha dut a terme el judici, “el Suprem, abans de començar el judici, ja tenia una certa visió de cap a on el volia portar. Per mi, això és el més greu”.

 

 

A l'espera de saber quina és la sentència (que podria arribar a la tardor), els advocats de la defensa demanaran la llibertat provisional. "Però recordem que ja la vam demanar l'última setmana de prova un cop rebut l'informe del grup de treball de l'ONU i vam demanar al tribunal que complís la petició que feien. I continuen presos", reconeix. Tampoc és optimista amb un possible trasllat dels presos a Catalunya, “No hi ha res que ens faci pensar que els presos no tornaran a Catalunya quan s’acabi el judici”. En el cas que la sentència sigui condemnatòria, Salellas exposa que “ja estem treballant per, si hi ha condemna, anar a Europa” i alerta que “quan surti la sentència, s’utilitzarà per activar noves ordres europees de detenció”.

 

 

L'advocat també ha tornat a repetir en el programa radiofònic la inversemblança de l'acusació que recau sobre els Jordis, "no s’entén que s’enfrontin a una condemna de 17 anys de presó per pujar a uns cotxes de la Guàrdia Civil”, així com ha parlat de "presos de consciència" i del convenciment de Cuixart i Sànchez: "entenen la presó com un pas més del procés polític que viu el país”.

 

Comentaris