El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Observadors internacionals del Quebec diuen que el Judici és “impensable” al Canadà
  • CA

 

Daniel Turp, Stéfanie Tougas i Anthony Beuaséjour són membres de l’Institut de Recherche sur l’Autodéterminations des Peuples et les Indépendances Nationales del Quebec, i han estat aquesta setmana assistint com a observadors Internacionals a les sessions del Judici al Procés al Tribunal Suprem. Turp, que és el president de l’institut de recerca, ha explicat en declaracions al Món que una de les coses que observa i “que hauria d’inquietar a tothom que s’interessi pels drets fonamentals, és l’actitud de Manuel Marchena i la manera com tracta als advocats de la defensa, a qui nega la possibilitat de fer preguntes que semblen molt pertinents”.

 

Turp i Tougas també denuncien la falta d’imparcialitat del tribunal, i asseguren que l’objectiu del seu desplaçament fins a Madrid és també que “la informació sobre què està passant al Tribunal Suprem arribi a la gent del Quebec, perquè siguin conscients de què passa a Catalunya”. Turp assenyala que al començament del judici arribava “molta informació” sobre el procés al Quebec, però que ara ha baixat, i que ells creuen que “l’interès s’ha de mantenir perquè és un judici que en realitat és un procés contra un poble, no contra unes persones en concret”.

 

“Es tracta d’un procés contra la democràcia i que fa pensar als ciutadans que no tenen la llibertat de decidir”, insisteix. A més, Turp es mostra molt sorprès: “Un judici com aquest seria impensable al Canadà”, diu, i argumenta: “Nosaltres hem fet dos referèndums, i ho hem decidit nosaltres democràticament”. “M’imagino els líders independentistes del Quebec asseguts davant d’un tribunal, i això és inimaginable!”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa