El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llach admet al Suprem que va proposar a Sànchez enfilar-se als cotxes de la Guàrdia Civil
  • CA

 

 

L’excap de files de JxSí al Parlament, Lluís Llach ha admès davant el Tribunal Suprem que va ser ell qui va aconsellar a Jordi Sànchez que s’enfilés als cotxes de la Guàrdia Civil durant la concentració del 20 de setembre de 2017 a la seu d’Economia.  

 

Segons ha detallat el cantautor, en la seva testifical d’aquesta tarda quan es va acabar el parlament a l’escenari per dir que la manifestació s’havia acabat van constatar que la desconvocatòria no havia arribat  als concentrats. “Aleshores vam buscar un megàfon, que ens va constar uns quants minuts trobar-lo, i per deformació professional, va suggerir que des dels cotxes és des d’on els podia sentir tothom”, ha detallat. “L’únic lloc des d’on pot ser efectiva aquesta crida a la desconvocatòria és sobre d’aquests cotxes, perquè és l’únic lloc d’on us veurà tothom“, ha insistit Llach. 

 

Llach ha exposat fil per randa la seva experiència en primera línia de la jornada. Va arribar al matí acompanyat del diputat i alcalde de Solsona, David Rodríguez. Li van demanar col·laboració perquè podia tenir més influència entre els concentrats pel seu nivell de coneixement popular. Ha ressaltat que  es va situar a la porta de la conselleria i de cara als concentrats per donar “un missatge explícit que no es volia que allò interrompés de cap manera el que estava passant dins de la Conselleria”. 

 

Així, ha explicat que va ajudar a articular el cordó de seguretat de protecció. “Vam haver de plorar perquè la gent baixés dels cotxes”, ha incidit.  Sobretot quan es va assabentar que hi havia armes als cotxes de la Guàrdia Civil. “El vam fer, era un cordó més de convicció que de seguretat però ens vam quedar tranquils”, ha ironitzat.  Llach, però, ha insistit que no va veure cap acte de violència contra els cotxes i que si hi havia alguna cosa trencada, com els vidres, era per la pressió de la gent que s’enfilava. 

 

Amb un bon llaç groc a la solapa, ulleres i corretge del rellotge també groc, Llach ha admès que va proposar als diputats i diputades ajudar a la sortida de la comitiva judicial de manera barrejada. “Vam intentar que la secretària judicial sortís enmig dels diputats i no havia de passar res i els diputats van dir que sí”, ha remarcat. Una opció que no va reeixir. 

 

Xiulat com mai

 

Un dels moments més onírics de la declaració ha estat quan ha narrat la desconvocatòria de la manifestació. Llach ha remarcat que tant en Jordi Sànchez com en Jordi Cuixart li van demanar que desconvoqués la protesta amb un grup de diputats de l’arc parlamentari independentista que es trobava davant la seu. Quan un grup de diputats puja a l’escenari amb Cuixart i Sànchez, el primer “se la va carregar” quan va anunciar la desconvocatòria de la protesta. “Mai m’havien xiulat així en un escenari”, ha lamentat.  Segons el cantautor, es va decidir convocar el dia següent davant del TSJC per donar una “motivació” per marxar d’Economia. Per fer-ho, es va desconvocar des de dalt dels vehicles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa