El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La intendent Teresa Laplana no anirà al Suprem i s’acull al seu dret a no declarar
  • CA

 

La intendent dels Mossos d’Esquadra que estava al capdavant del dispositiu del 20 de setembre de 2017 a la Conselleria d’Economia, la intendent Teresa Laplana, no anirà a declarar al Tribunal Suprem com a testimoni. Estava citada per al 23 d’abril a les onze del matí a petició de l’acusació popular de Vox i per les defenses de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Laplana està acusada de sedició a l’Audiència Nacional i la fiscalia li demana 4 anys de presó. Per això, la seva defensa –exercida per Olga Tubau- ha remès un escrit al tribunal comunicant que s’acollirà al seu dret a no declarar per estar investigada en un altre procediment. El Suprem ha deixat sense efecte la seva citació i, per tant, la intendent no s’haurà de desplaçar fins a Madrid el dimarts que ve.

 

La declaració de Laplana estava prevista per al 23 d’abril, juntament amb d’altres càrrecs polítics com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, o els exconsellers Jordi Baiget, Meritxell Ruiz i Jordi Jané, entre d’altes. La seva defensa, però, ha remès un escrit al tribunal –presidit per Manuel Marchena- per comunicar que s’acollirà al seu dret a no declarar perquè està investigada a l’Audiència Nacional. El tribunal ha deixat sense efecte la citació i, per tant, no haurà ni de desplaçar-se al tribunal.

 

Mentre que Laplana ha optat per no declarar al Suprem, el que fou cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, sí que ho va fer i va respondre àmpliament les preguntes de totes les parts. El major del cos està acusat en la mateixa causa a l’Audiència Nacional i la fiscalia sol·licita per a ell 11 anys de presó per rebel·lió. Tots dos estan representats per Olga Tubau.

 

 

La defensa demana l’absolució a l’Audiència Nacional

 

Durant la fase d’investigació a l’Audiència Nacional, la intendent no va declarar presencialment i ho va fer a través de videoconferència. La seva advocada ha presentat ja l’escrit de defensa on demana l’absolució.

 

En l’escrit subratlla que la intendent “sempre ha complert amb la legalitat constitucional vigent i ha obeït els mandats judicials i del Ministeri Fiscal”, així com dels seus comandaments superiors. Afegeix que “mai ha impedit ni dificultat el compliment de les ordres judicials”.

 

Sobre el 20-S, la defensa argumenta que “no tenia competències ni facultats per ordenar la mobilització d’efectius policials” tot i ser la responsable de l’operatiu al Departament d’Economia. Eren decisions, diu l’escrit, “que havien d’adoptar els seus superiors jeràrquics”.

 

El 20-S, a més, ella no havia d’haver treballat perquè el dia anterior un metge li va recomanar repòs per presentar un quadre d’inestabilitat i vertígens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa