La Guàrdia Civil sabia que els informes de Pi i Sunyer només eren per fer "electoralisme"

Un informe confidencial de l’executiu admetia que el jurista només feia “papers”

El Govern sabia que els documents per la independència que preparava només servien per fer electoralisme.  Un fet que també ha sabut la Guàrdia Civil des del principi de la instrucció del cas contra el procés sobiranista. Així es desprèn d’un document que rau al sumari de la causa especial 20917/2017 al que ha tingut accés El Món on s’admet la feblesa que tenien els informes que planificaven les estructures d’Estat i que coordinava el jurista Carles Viver Pi i Sunyer. Uns documents que han estat una de les proves documentals ‘estrella’ de les acusacions de fiscalia.

 

vicverr3

vicverr3

Concretament, la Guàrdia Civil va incorporar a la causa un informe de caràcter “confidencial” de 26 de maig de 2016, que recollia les consideracions prèvies a la convocatòria de la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Autogovern, coneguda com a CIDA. Un organisme que reunia els treballs d’estudis d’una virtual transició nacional cap a la independència en base el full de ruta aprovat al Parlament a través de la resolució I/XI de 9 de novembre de 2015, signada per JxSI i la CUP. L'informe confidencial el remetia per correu electrònic Josep Maria Reniu, cap de Oficina per a la Millora de les Institucions d’Autogovern, a Josep Maria Jové, secretari general de Vicepresidència amb Oriol Junqueras, del mateix 26 de maig al vespre, i on avisa de "com està el pati".

 

El CIDA, que presidia l’aleshores vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, era on s’havien de  validar la definició i planificació de les mesures i activitats a desenvolupar que és responsabilitat de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA), que dirigia Viver Pi i Sunyer, d’elaborar amb la col·laboració de la Oficina per a la Millora de les Institucions d’Autogovern (OMIA), que dirigia Josep Maria Reniu. La primera reunió s’havia de celebrar el 21 de juny de 2016, i segons s’interpreta d’aquesta nota el més calent era a l’aiguera i tampoc se sabia ben bé com s’havia de portar a terme.

 

 

És en aquest punt on la nota informativa que signa el mateix Reniu posa negre sobre blanc la manca de ganes d’anar més enllà dels papers. En aquesta línia, el signant entèn que Viver considera el CIDA un “simple tràmit burocràtic i gairebé únic en el temps” i que no li treu pas el son. “Segueix el seu ritme personal”, apunta l’informe. En el mateix sentit, a la nota s’hi llegeix que “Ell (Viver) considera (té l’obsessió, vaja) que la feina que cal fer és anar engruixint els seus documents per presentar-los a l’electorat”.

 

Fins i tot, Reniu tira d’ironia i avia que “s’ha mig discutit més d’una vegada” i que “als seus 67 anys no baixa del burro i segueix repetint que al final ‘això serà un document que mostrarà que estem preparats i que no vaig poder mostrar abans”. També alerta que Viver només vol presentar in informe “oral” amb els “compromisos genèrics” que assumeix cada Departament. Així mateix alerta que Viver vol “defugir de concrecions”.

 
viver1

La part de l'informe on critica l'actitud de Viver Pi i Sunyer i el seu electoralisme Quico Sallés

A la vista, de les poques ganes de Viver de dur a terme una tasca efectiva o operativa de transició nacional, avisa que qui està preparant una “nova versió del document” que recolliria mesures independentistes  és la Secretaria per al Desenvolupament de l’Autogovern (SDA) sota el comandament de Víctor Cullell. Un document que Reniu “espera” que li passi a la seva revisió com també té previst fer-ho de passar a esmena de Viver. “Jo he manifestat que caldria repensar aquest document, a lo que ni un ni l’altre es mostren massa receptius”, lamenta Reniu.

 

El document, amb membret de confidencial, mostra la poca credibilitat dels documents de transició nacional que fins i tot en tenien els mateixos autors. És més, no es posaven ni d’acord en la manera de presentar-los ni quin nivell de concreció presentar-los davant els seus caps. En canvi, aquests documents -que ampliaven una mica els informes del Consell Assessor per la Transició Nacional- han servit a la Guàrdia Civil per redactar els atestats que van instruir la causa de Pablo Llarena. Tot i que els analistes de la Guàrdia Civil eren conscients que aquest document admetia que els informes només eren material electoral s’han aportat com a prova de càrrec de la rebel·lió.

viver2

Capçalera de l'informe Quico Sallés

 

 

Comentaris