La connexió israeliana de la Guàrdia Civil per investigar l’independentisme

Els serveis d’informació del cos van haver de portar el mòbil de Jové a l’empresa Cellebrite de Munich per desbloquejar-lo al·legant que “anava contra la pau de l’Estat”

Una de les peces clau de la investigació del procés és la figura de Josep Maria Jové. El que era el número dos d’Oriol Junqueras a Vicepresidència i Economia va ser un dels principals detinguts del 20S en la ràtzia del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona. El seu domicili i el seu despatx van ser escorcollats durant hores. Una suposada agenda Moleskine que la Guàrdia Civil hauria trobat a casa seva és un dels documents estrella que Pablo Llarena ha utilitzat per enviar a la presó els líders independentistes i per asseure Jové a la banqueta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.  Un dels elements claus també de la investigació és el telèfon Iphone de Jové. Una veritable pedra a la sabata per la investigació que va haver de picar molta pedra per poder-hi accedir. De fet, hi ha fins a quatre intents registrats dins el sumari del Jutjat 13 de Barcelona. Fins i tot, van crear una tecnologia nova a través d’una reputada empresa israeliana de ciberseguretat.

 

Els perits informàtics del Grup ‘Informàtica Forense de la Guàrdia Civil no van poder desencriptar-lo, davant la negativa del seu propietari de donar el PIN de l’aparell. Davant, l’entrebancada de la policia per poder continuar la investigació escorcollants wattsapp, telegrams o altres canals de missatgeria, el sis de d’octubre de 2017, el cap de la Unitat de la Policia Judicial de Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, va pregar al jutge tirar de comodí. Un comodí caríssim, per altra banda, utilitzat quan la policia s’ha vist enxampada en un cul de sac com el cas de Diana Quer,  la massacre de San Bernardino de Califòrnia l’any 2015 o els mòbils dels gihdistes que van atemptar a Catalunya l’agost de 2017. El comodí és l’empresa Cellebrite, una empresa d’origen israelià dedicada a anàlisi forense digilta i extracció de dates de telèfons intel·ligents.

 

 

Baena va demanar permís per tal que els “perits informàtics” de la Guàrdia Civil amb TIP  Q05497G i Y55967K com a garants de la cadena de custòdia viatgessin a la seu de l’empresa a Munich, Alemanya, per tal que els serveis de desencriptació extreguessin la “informació que contingués” el mòbil de Jové, amb inscripció "FCC ÍD:BCG-E2946A IC:579G-E2946A”.  El magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, ja finat, el 9 d’octubre va autoritzar el trasllat. L’instructor ho va justificar per la gravetat dels delictes del que se l’acusaven,  que a més de revel·lació de secrets, malversació, sedició, rebel·lió i afegia “contra la pau i independència de l’Estat”, contemplat a l’article 592.1 del Codi Penal. A més, el magistrat entenia que l’encaparrament de Jové a negar el codi d’accés era un “indici de què la informació conetinguda podria ser d’evident interés per a la causa”.

 

No va anar bé

 

Però possiblement, Jovè era més previngut del que semblava a priori. Un informe de la Guàrdia Civil del 15 de gener de 2018 admetia al jutge instructor que les coses no havien anat gaire bé. La policia judicial informava que el mòbil s’havia lliurat a Cellebrite el 18 d’octubre de 2017.  Però la prestigiosa empresa de ciberseguretat d’origen israelià va reportar “haver-se trobat un tipus de xifrat que no era per el que tenien desenvolupada la seva tècnica i no havien pogut accedir al telèfon”. Els analistes informàtics del cos armat van haver de retirar el mòbil el 19 d’octubre.

 

Uns deu dies més tard, segons el mateix informe, el 28 d’octubre Cellebrite va comunicar a la Guàrdia Civil la “disponibilitat d’una forma d’atac al bloqueig del telèfon de Jové, sense necessitat de traslladar l’aparell a Alemanya”. Cellebrite proposava que amb el control directe del laboratori del Grup d’Informàtica Forense i amb un tècnic propi. Però tampoc va anar bé. “Noves comunicacions amb els tècnics de Cellebrite concloen amb la impossibilitat de portar-lo a terme per dificultats tècniques”, reconeix la Guàrdia Civil.

 
cellebrite1

Part de l'informe de la Guàrdia Civil explicant l'aventura del mòbil de Jové Quico Sallés

 

“Finalment”, continua l’atestat, “Cellebrite sembla haver desenvolupat un nou mecanisme d’atac per aquest telèfon en particular” que això sí “s’hauria de dur a terme a la seu de l’empresa a Alemanya”.  “El procés de desbloquejament del telèfon pot durar entre dos i tres mesos aproximadament”, avisa la Guàrdia Civil, “pel que seria necessari depositar-lo al laboratori de Cellebrite a Munich per tot aquest període”. El dinou de gener de 2018 el jutge ho va acordar. Fins a quatre intents. Un operatiu costós que s’integra en un magma de documental que la instrucció ha tallat finet amb caràcter incriminatori.

 

celelbrut2

Una atra part de l'informe de la Guàrdia Civil sobre l'aventura de desxifrar el mòbil de Jové

 

 

Comentaris (15)
Tijuana Brass Fa 8 mesos
Tot això és espaterrant! Tants de fets esperpèntics no els podia imaginar ni Valle-Inclán.
Josep Fa 8 mesos
No entenc tanta insistència amb "Israel" i tampoc expliques si al final s'ha accedit al mobil.
Josep de sabadell Fa 8 mesos
No es aixo una nalversacio de diner public???. A qui caura la cundens de aquesta animalada???
Ferran Fa 8 mesos
Cual podría ser el costo real de esta TONTERIA SUPINA propiciada por imbéciles y pagado ¡cómo no¡ por todos, sin poder hacer nada para remediarlo.
ganxó Fa 8 mesos
Quan no ni ha no en pot rajar. Aquest de la Ñ són uns inutils. Tal vegada si els haguessin plantejat que l'havien trovar en unes escombreríes de l'orient mitjà
Buscall Fa 8 mesos
Una empresa d'israelians espavilats que té la seu a Alemanya no té res a veure amb Israel.
Josep Fa 8 mesos
Son molt justets !!! Si no van ser capaços de trobar les urnes!!! Jajajaajaj en moltissima gent involucrada , ningú se'n va anar de la boca! Grans! Ells a pagar pasta a Alemanya el mateix estat que ha deixat en llibertat al Presi Puigmont! Per cert vacances a Catalunya o al estranger !
Blai Fa 8 mesos
Sallès ha oblidat dir explícitament com va anar el 4t intent d'accedir al contingut del mòbil. Dir que la es "va haver de picar molta pedra per poder-hi accedir", ¿vol dir que, finalment, s'hi va accedir?
Un de pas Fa 8 mesos
I és clar, la broma aquesta, que segur que són milers d'euros, no es pot considerar malversació... (encara ens passaran la factura a part...) Salut i republica aquí I a Ñ
Un de pas Fa 8 mesos
Ostres, potser sí que hem de prendre'ns més en serio lo de la seguretat de les comunicacions i els dispositius. Aquesta colla de bergants no han pogut accedir ni als wasaps, ni telegram, ni d'altres de cap manera. No tenen contactes o tecnologia per accedir als servidors, tant de comunicacions, com de serveis, només han provat, i no poc, d'entrar al telèfon!! Potser no estem tant perduts en quant a confidencialitat de les comunicacions. Salut i república aquí i a Ñ
Ahí no van a encontrar nada Fa 8 mesos
Una persona que toma tantas precauciones para que nadie pueda acceder a sus archivos del móvil es porque sabe que ese móvil sería objeto de deseo de los servicios de inteligencias españoles (inteligencia y español en la misma frase? Ha ha ha) y por tanto, lo realmente interesante estará en otro móvil. Ya pueden ir gastando dinero de los contribuyentes, que los españoles lo toleran todo si es contra los catalanes.
Angel Fa 8 mesos
Catalunya diu adéu Espanya ,cada dia més lluny vostre país dictador franquista represor borbònic i lladre
Anon Fa 8 mesos
Llegint la notícia, el que menys importa és d'on sigui l'empresa.
fideli Fa 8 mesos
ja hem començat. La República (Confederal?) Catalana està en marxa
Mira tu, ja tenim delicte de malversació: Fa 8 mesos
que desenterrin un mort i el tirin a l'orgànic i als guardiainsivils implicats que els fotin a la garjola